A konfrontáció az uniós és a tagállami intézmények között kódolva volt

2020. május 20. 08:25

Ez is egyfajta hadüzenet.

2020. május 20. 08:25
Trócsányi László
Magyar Nemzet

„Ma mintha megbomlani látszana a bíróságok közötti dialógus. A konfrontáció időszaka kezdődik? Ezt ma még biztosan nem tudhatjuk, de vannak jelek, amelyek ebbe az irányba mutatnak. A német alkotmánybíróság említett döntése, illetve a strasbourgi Emberi Jogi Európai Bíróság és az Európai Bíróság elérő megítélése a tranzitzónák ügyében egyfajta üzentként is értelmezhető. Az előbbi bíróság az Ilias Ahmed kontra Magyarország ügyben másodfokon nagytanácsban eljárva azt állapította meg, hogy a magyar határon lévő tranzitzóna nem őrizet, az az ügyintézés helye, amelyet a menedékkérő szabadon elhagyhat. Ezt követően sürgősségi eljárásban az Európai Bíróság, szembemenve az Emberi Jogi Európai Bíróság döntésével, a magyar határon lévő tranzitzónát már őrizetnek minősítette. Ez is egyfajta hadüzenet.

Az Európai Bíróság ezzel az döntésével egyébként ismét világossá tette, hogy nem kíván csatlakozni az Emberi jogok európai egyezményéhez, noha ezt a szerződés részére feltétel nélkül kötelezőként előírta. Ezáltal az a helyzet állt elő, hogy két nem uniós, de európa tanácsi tagország esetében a tranzitzóna nem minősül őrizetnek, ezzel szemben egy uniós országban ugyanaz már őrizetnek számít. Ismét egyfajta kettős mércével állunk szemben. A közvéleménynek sem magyarázható meg, hogy két európai bíróság miért jut eltérő következtetésre ugyanabban a kérdésben.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
drkovax
2020. május 20. 12:30
Az EUB nem ítélkezhet arról, hogy az alapszerződés által nem EU hatáskörbe tartozó ügyekben saját magának döntési jogot alapoz meg. Ez ugyanis már nem bíráskodás, hanem jogalkotás. Innen kezdődik minden. Az EUB a legfőbb bírói fórum abban, amit az alapszerződés közös ügynek deklarál. Ad absurdum az EUB bármikor hozhat olyan döntést, ami alapján XY indítványára ZV-t kötelezi az XY-nal folytatandó szexuális kapcsolatra (genderfüggetlenül :S) XY szexualitáshoz való joga alapján (amit a fizikai létezéshez való jogból vezet le) ....
Senye Péter
2020. május 20. 10:52
Egy ország parlamentjének és kormányának van felelőssége, amit komolyan kell venni. De az EU szervezetei kinek és miért felelnek?
pitypang1125
2020. május 20. 09:53
Egyszerűen be kell zárni a tranzit zónát, postaládákat kihelyezni a kerítésre, ahova bedobálhatják kérvényeiket. Ennyi, még jól is járunk, addig sem kell etetni a sáskákat.
pollip
2020. május 20. 08:53
Érdemes lenne megnézni, hogy az európai bíróság tagjai közül hányan vettek részt érzékenyítési tanfolyamon?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!