Ungár Orbán oldalán

2020. április 07. 14:34

Vegyük észre, hogy amikor Ungár az eurót ellenzi, Orbán és Matolcsy politikája mellett foglal állást a DK-val és más integrációpárti politikai erőkkel szemben.

2020. április 07. 14:34
Bauer Tamás
hvg.hu

Ungár három kérdést vesz elő, melyekben a maga álláspontját szegezi szembe azzal, amit Gyurcsányénak gondol: az euró bevezetését, a határon túli magyarok szavazati jogát és a GMO-mentességet. E három kérdés – melyek közül a továbbiakban kellő hozzáértés híján mellőzném a GMO-t – része egy-egy szélesebb kérdéskörnek.

Az euró bevezetése körüli vita annak eleme, hogy vajon az európai integráció további elmélyítésében, a föderatív Európában keressük-e Magyarország jövőjét, mint arra a 2010 előtti kormányok törekedtek, vagy a nemzetek Európájában gondolkodunk, manapság önmagát szuverenistának nevező politikai irányt követve, amely az Unió hatáskörét nem bővíteni, hanem szűkíteni kívánja. Ez utóbbi jellemezte az Orbán-kormány politikáját az elmúlt tíz évben. A rendszeres kötelezettségszegési eljárások azért indultak, mert Orbán kormánya és parlamentje olyan döntések sorát hozta, amelyek tudhatóan sértették az Unió normáit, vagyis az Uniótól vont el hatáskört a magyar kormány, illetve parlament javára.

Fontos példa erre, hogy noha a belépéskor Magyarország kötelezettséget vállalt az euró bevezetésére, tehát a monetáris unióhoz való csatlakozásra, Orbán ezt bizonytalan időre elhalasztotta, sőt alaptörvényébe iktatta, hogy Magyarország fizetőeszköze a forint. Miközben a csatlakozáskor azt fogadtuk el, hogy a monetáris politikát majd uniós hatáskörnek fogjuk tekinteni, Orbán és Matolcsy ahhoz ragaszkodik képtelen feltételek megfogalmazásával, hogy azt hosszú távra nemzeti hatáskörben tartsa. Van-e előnye annak, ha a monetáris politika nemzeti hatáskörben marad? Olyan előnye, amellyel például az eurót bevezető görögök nem rendelkeztek? Igen, van, mert akkor lehet a saját valuta leértékelésével segíteni azokon a bajokon, amelyeket a görög állam felelőtlen költségvetési és jövedelempolitikája okozott.

Hasonlóképpen jó lehet a saját valutára épülő árfolyampolitika a romló hazai versenyképesség ellensúlyozására – erre használja Matolcsy. Azok a politikai erők, amelyek ezzel szemben az euró mielőbbi bevezetése mellett foglalnak állást – és a DK közéjük tartozik –, az Unió közös költségvetésének, a tagállamok egyaránt szigorú költségvetési gyakorlatának, a versenyképességet javító szerkezeti és versenypolitikájának hívei. Úgy vélik, hogy e feltételek megvalósulása esetén az euró bevezetésének nem lennének számunkra hátrányai, viszont érvényesülnének a közös valutának az árfolyamkockázat megszűnésében, a kereskedelmi és pénzmozgások kiszámíthatóságában, a magánszemélyek országok közötti mozgásának kényelmében megjelenő előnyei. Vegyük észre, hogy amikor Ungár az LMP politikusaként az eurót ellenzi, Orbán és Matolcsy politikája mellett foglal állást a DK-val és más integrációpárti politikai erőkkel szemben.

Amikor Ungár a határon túli magyarok magyarországi választójogának fenntartása mellett foglal állást, ismét csak Orbánt, az ő nemzetpolitikáját támogatja a 2010 előtti kormányok azon politikájával szemben, amely ma a DK álláspontjában van jelen. A DK ugyanis, miközben fontosnak tartja a határon túli magyarok nyelvhasználatának, anyanyelvi oktatásának és kultúrájának a magyar állam általi támogatását, amitől egyébként a 2010 előtti szocialista-szabaddemokrata kormányok sem tértek el, nem helyesli a kisebbségben élő magyaroknak a magyarországi politikai közösségbe való bevonását, ami az állampolgárságban és a választójogban fejeződik ki.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 139 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2020. április 12. 08:35
1. Azt írja:... nem ún. "érvek", hanem ingyenes ígéretek. Hogy mi (a reménybeli déká kormány) olyan költségvetési politikát fogunk folytatni, és olyan faszányosan versenyképes gazdaságot teremtünk... Ezzel most megint félreérti Szerzőt. Ő a közös valutával együttjáró Eu-s pénzügyi kormányzásról ír. (Pl.: ...Miközben a csatlakozáskor azt fogadtuk el, hogy a monetáris politikát majd uniós hatáskörnek fogjuk tekinteni...) Nem mintha mindig elegendő lenne a nagyobb kormányzási perspektíva a nehézségek, a visszaélések stb. kiküszöbölésére, mert sztem a kisebb kapitalizmus bajait a nagyobb kapitalizmus sem orvosolja, de talán enyhíti a következményeit... Ráadásul remek példa a jelenlegi magyar gazd.pol. is. Ha nem tekintjük az elpályáztatott milliárdokat, vmint az emiatt az árverseny kiiktatása okozta ng-i veszteséget, illetve az improduktív, ráadásul később is horribilis összegekbe kerülő beruházási (stadion) célokat, akkor is hibás irány a ...nemzeti... szempont belekeverése az újburzsoá kisebbség protekcionista kiépítésével, mert mint oly sokszor utaltam rá: a tőke odamegy, ahol hasznot remél, akármilyen nyelven is beszélőket ..zsákmányol... ki. (Orbánék nem is tartják teljesen ehhez magukat: egyes vélemények szerint annak köszönheti az Eu-s kesztyűs kezeket, h a német g-i érdekeket továbbra is kiszolgálja...) 2. Az ...ilyesfajta hülyeségről...: ... a határon túl élő kisebbségek oktatásának és kultúrájának támogatása elterjedt gyakorlat Európában, a politikai közösségbe közjogi értelemben történő bevonásuk viszont nem, kivéve néhány balkáni országot. A Magyarországon és e balkáni országokban bevezetett kettős állampolgárság adott esetben kérdésessé is teheti az ország népességének önrendelkezését saját jövőjének meghatározásában. (2014 és 2018 között a határon túli szavazatokon múlott a Fidesz kétharmados parlamenti többsége, Horvátországban és Romániában pedig már előfordult, hogy a határon túliaktól beérkezett szavazatokon múlt választási eredmény...# Egyébként mi ebben a hülyeség!? Azért ez már komolyabb intellektuális korlátokra utal... Mert milyen, akár ókori cserépszavazás, vagy XXI. sz-i digitális választás az, amibe olyanok is részt vesznek, akiket a tartós, és végleges lakóhelyük okán a döntés nem érint? 3. Megismétlem: NEM Önnek üzen Szerző a Hvg-ben, hanem az ellenzékieknek, akiknek egyáltalán nem mindegy, h társaik, akikkel szövetkeznek, esetleg Orbán politikáját szolgálják vagy sem. #Arról ugye én nem tehetek, h vmilyen érv hiányát Szerzőnek, és nem a szerk.-nek, de főleg nem a saját maga hibájának rója fel...
EMM195
2020. április 08. 09:44
"Vegyük észre, hogy amikor Ungár az eurót ellenzi, Orbán és Matolcsy politikája mellett foglal állást a DK-val és más integrációpárti politikai erőkkel szemben." Észrevettük. Aztán téged ki kérdezett?
gin74tonic
2020. április 08. 05:00
ez hulyeseg hogy "jobboldali allaspont" meg "baloldali allaspont". En jobboldali vagyok, a fidesz re szavazok, de szerintem kene az Euro es az szavazzon a magyar orszaggyulesrol aki a magyar koltsegvetesbe fizeti az adojat. keremszepen, egy megmondo embert keritsenek: lehetek en meg attol magyar hogy ezt igy gondolom? ja meg valami: Bauer egy gerinctelen szarhazi, engem nem erdekel ki volt az apja, avos vagy nem, ez a faszi egy kopedek ember.
akiaki
2020. április 07. 21:41
mindig mondtam: komcsi ávh-s szülőktől nem esik az alma messze
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!