Az Orbán-terv nyomatékai

2020. április 09. 07:14

A koronavírus-járvány terjedésével egyidejűleg történelmi lépéseknek lehetünk tanúi a fiskális és a monetáris politika részéről.

2020. április 09. 07:14
Putsay Gábor
Magyar Hírlap

„Az életek védelme után ugyanis fontos feladat a járvány káros gazdasági hatásainak mérséklése, a gazdaság újraindítása, a munkahelyek megtartása, újak teremtése, valamint a családok és a vállalkozások helyzetének megerősítése. Most minden intézkedés ezeket a célokat szolgálja a kormányzat és a jegybank részéről, így a költségvetésnek és az MNB-nek a járvány elleni küzdelemben a gazdaságvédelmi akciótervhez szükséges forrásokat biztosítani kell. Ezt a célt segítik az eddigi járványügyi és gazdaságvédelmi intézkedések, így például a hiteltörlesztési moratórium, a végrehajtások, árverések felfüggesztése, a járulékok csökkentése és azoknak az ágazatoknak a megsegítése, amelyek a járvány következtében bajba kerültek. Emellett márciusban 190 milliárd forintot költött az állam egészségügyi eszközbeszerzésekre, védőmaszkok, védőeszközök és lélegeztetőgépek vásárlására.

A hét elején aztán megjelent az Orbán-terv, amely még hangsúlyosabb, hiszen összességében 9200 mil­liárd forint jut a gazdaság erősítésére, amely a bruttó hazai össztermék, a GDP 18-20 százaléka. Ezen belül egyik legfontosabb lépés a kieső bérek átvállalása, a tandíjtámogatás a munkavállalók továbbképzéséhez, vagy kétezermilliárd forintnyi kedvezményes hitel a magyar tulajdonú vállalatoknak, és fokozatosan visszaépül a 13. havi nyugdíj is. Hogy ismét lendületet kapjon a turizmus, az állam hatszázmilliárd forintot költ ennek a szektornak a védelmére, és felfüggesztik az idegenforgalmi adót is. Az idegenforgalom mellett többletforrásra számíthatnak a vírus hatásaitól leginkább érintett és a nagy hagyományokkal rendelkező ágazatok: az építőipar, a közlekedés, a logisztika, a kreatív, az egészség- és az élelmiszeripar beruházási és fejlesztési támogatásokban, adócsökkentésben részesül, kedvező hitelekhez és tőkeprogramokhoz jut, a kormány pedig a munkaadók védelmében vállalati likviditást segítő hitelgarancia- és tőkeprogramokat hirdetett.

A jegybank szintén nagyszabású intézkedéseket vezetett be, azzal együtt, hogy Matolcsy Györgyék kezdeményezték a törlesztési moratórium bevezetését, és a hazai pénzügyi rendszer likviditásának elősegítésére ezt megelőzően is hoztak fontos döntéseket. A legújabb döntés értelmében az MNB összességében háromezermilliárd forinttal segíti a gazdaságot, és védelmet nyújt a pénzügyi rendszernek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Secnir
2020. április 09. 14:45
"Miért látod Paks2 felépülését ekkora veszélyben?" elvileg idén márciusban már állnia kellene az alapzatnak, azonban: 1. még nincs meg a betonalap, ugyanis 2. még nincs elkezdve a földmunka, ugyanis 3. még nincsenek meg az engedélyek, ugyanis 4. még nem kapta meg az atomenergiahivatal a terveket, ugyanis 5. az oroszok még nem kezdték el megcsinálni. viszont az oroszok kérik, hogy kezdjék csak el csinálni, jó nagyot (így, nem viccelek), majd hozzáigazítják a tervet, meg majd menet közben kialakul. mint egy garázs felépítésénél.
Secnir
2020. április 09. 08:00
"most minden intézkedés ezeket a célokat szolgálja a kormányzat és a jegybank részéről" ... ... keszthelyi kikötő? mátrai erőmű megvétele? a Nagyon Fontos Kínai Vasút 1700 milliárdért? a katás adózók földbe taposása?
Apáczai
2020. április 09. 07:55
Minden pozitiv várakozást felülmúlnak a kormány intézkedései, különösen akkor, ha azokat az EU-ban tapasztalható állapotokkal vetjük egybe. Elképesztő és érthetetlen, hogy a tehetetlenségükről közismert politikusok éppen azokat, vagy azt bírálják, szidalmazzák a legkülönfélébb rágalmakkal, akiktől vagy akitől jó példát vehetnének, tanulhatnának. Az EU mint politikai közösség nem csak totálisan lejáratta magát, de kifjezetten riasztó lett az utóbbi 5-10 évben. Megfontolandónak tartom, hogy ha a briteknek sikerül vámunióban maradni az EU-val, nem kellene-e követnünk a példájukat, hiszen mára semmi egyéb előnye nincsen a közös Európának, mint a határok vámmentes átjárhatósága.
vendelin
2020. április 09. 07:53
Nagy szerencse, hogy polgári kormány van ebben a helyzetben. Elképzelni is szörnyű, ha Fletó, Fegyőr vagy Jakab vezetné az országot most.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!