A járvány gazdasági hatásai

2020. április 21. 10:18

A baj az, hogy nem a gazdaság szolgálja az életet, hanem az élet a gazdaságot.

2020. április 21. 10:18
Botos Katalin
Magyar Nemzet

„Mi a mostani járvány fő oka? Az, hogy nem a gazdaság szolgálja az életet, hanem az élet a gazdaságot. Az, hogy a modern társadalmakban az emberek az életük középpontjává tették a pénzt, a profitot, a hasznot. Mindezeknek a gyökere feltehetően az erkölcsi hanyatlás. Azért indulok ilyen messziről, mert szeretném a féktelen profitorientáltságra, a rövidlátó szemléletmódra felhívni a figyelmet. Nem időzök most ennél sokat, hiszen már nagyon sokan felismerték, hogy hosszabb távon milyen káros a mai kapitalizmus féktelen önzése. A természettel és embertársainkkal szemben is.

Tudom, hogy most, amikor válság van, egyesek úgy vélik: miért ezeket hánytorgatjuk? Most inkább koncentráljunk a baj elhárítására! Mégis itt van az ideje, hogy egy pillantásra visszatérjünk az okokra. Másképp később se tudjuk elkerülni a hasonló katasztrófákat.
A világban igen nagyok a jövedelmi differenciák, messze azon a mértéken túl, amit a teljesítményekre való ösztönzés indokolna. Itt a leggazdagabb egy százalék korlátlan hatalomvágyáról van szó. Mi magyarázza meg a féktelen spekulációt, amely a világot a 2008-as válságba sodorta? Talán az, hogy a gazdagok pénzügyi befektetései nem a reálszférát szolgálták, mint erre számos vezető közgazdász rámutatott. Csupán azt, hogy a pénz még több pénzt fialjon! Már korábban is látták ezt, mégis alig történt valami változás.

Gondok vannak a fejlődő országokban. Itt van a világméretű eladósodás problémája. A fejlődő világban, de a fejlett országokon belül is, legfőképp az Egyesült Államokban ez komoly gond. Mind az államháztartás, mind az egyének eladósodottak. Ez fenntarthatatlan.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
duzur
2020. április 21. 15:07
Ez nem csak baj, de embertelen is... Ha peches vagy éhenhalhatsz. A hívök hada se tudja -vagy akarja- életben tartani a lecsúszottak tömegét...
egyvilág
2020. április 21. 13:31
Apropó, vírusválság. Minden, amit a gazdasági válságokról tudni kell: https://egyvilag.hu/temakep/099.shtml
vendelin
2020. április 21. 12:48
Egyértelmű gazdaságetikai paradigmaváltásra van szükség. Talán ez a válság eredményezhet ilyet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!