Számok igazolják a családvédelmi akcióterv intézkedéseinek sikerét

2020. március 25. 08:35

Tizenegy hónappal az akcióterv bejelentését követően 9,4 százalékkal több baba született, mint 2019 januárjában. Interjú.

2020. március 25. 08:35
Fűrész Tünde
Magyar Nemzet

A magyar fiatalok több gyermeket szeretnének, amikor családot alapítanak, mint amennyit végül vállalnak. Hogyan lehet ezen segíteni?

A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és Családokért kutatásai szerint a magyar fiatalok többsége házasságban szeretne élni, és kettő vagy több gyermek megszületését tartják ideálisnak. Mégis azt tapasztalhatjuk, hogy ezek a gyermekek végül nem születnek meg. A kormány családpolitikájának célja ezért az, hogy lebontsa az akadályokat, amelyek hátráltatják a gyermekvállalást. A családi típusú adózás, a gyed extra, az otthonteremtési lehetőségek, a bölcsődefejlesztések és a családvédelmi akcióterv intézkedései, köztük a babaváró támogatás mind segítenek abban, hogy a gyermekvállalást hátráltató akadályok mérséklődjenek. A reprodukciós ráta növekedése mutatja, hogy ezek az intézkedések meg tudták szólítani a párokat.

Az első gyermek vállalásának átlagos ideje nagyon kitolódott. Ennek mi lehet az oka, és hogyan lehet ezt ellensúlyozni?

A késleltetett gyermekvállalásnak sokszor anyagi, lakhatási okai vannak, de a tanulmányok kitolódása, a biztos egzisztencia megteremtése vagy a mamahotel-jelenség is okai lehetnek. Sem az infantilizáció, sem az individualizáció nem tesz jót a korai gyermekvállalásnak. Ezek miatt nagyobb a valószínűsége annak, hogy nem születik meg annyi gyermek egy családban, amennyit eredetileg terveztek. Számos intézkedés született az elmúlt években, amelyek kifejezetten a fiatalok családalapítását segítik: a hallgatói gyed, a diák­hitel- és jelzáloghitel-elengedések, a csok. Kiemelkedő új lehetőség a babaváró támogatás, ami kellően nagy összegű ahhoz, hogy valódi segítséget jelentsen az önálló életkezdéshez.

Sok dolgozó nő ma idősebb korban vállal gyermeket. Őket milyen intézkedések segíthetik, hogy akár egynél több gyermekük is szülessen?

A magyarok 86 százaléka szerint jó, ha két kereső van egy családban. A nemzetközi tapasztalatok is azt mutatják, hogy jellemzően ott születik több gyermek, ahol támogatják az édesanyák visszatérését a fizetett munka világába. Ezt szolgálják a családi adókedvezmény, a gyed extra, a mindkét szülő által igénybe vehető gyermekek utáni pótszabadságok és a bölcsődefejlesztések is. A kormány prioritásként kezeli a meddőséggel küzdő párok támogatását. Cél, hogy anyagi lehetőségeitől függetlenül mindenki vállalhasson gyermeket. Ezért 2020. február 1-jétől a meddő párok százszázalékos támogatással kapják a meddőség kezelésében alkalmazott készítményeket, aminek köszönhetően több ezer újszülött jöhet a világra.

Mit mutatnak a kutatások, lesz számottevő demográfiai hatása a családvédelmi akcióterv bevezetésének?

Az akciótervet 2019 februárjában jelentette be a miniszterelnök, és jú­liustól indultak el az első intézkedések. Rövid idő telt el azóta, de kijelenthetjük, az intézkedések sikeresek, és bizonyos mutatókban már a hatásaikat is érzékelhetjük. A babaváró támogatásra 2020. március 20-ig több mint 77 ezer igénylés, a nagycsaládosok autóvásárlási támogatására már több mint 25 ezer beadott kérelem érkezett. A jelzáloghitel-csökkentésekre pedig csaknem 15 ezer kérelem futott be. A családvédelmi akcióterv sikerét jelzi, hogy a rendszerváltozás óta nem kötöttek annyian házasságot, mint 2019-ben. Összesen 65 300 pár házasodott össze, ami majdnem harminc százalékkal több 2018-hoz és 84 százalékkal 2010-hez képest. Tavaly februártól folyamatosan nőtt a házasulási kedv. Idén januárban, pontosan tizenegy hónappal az akcióterv bejelentését követően pedig 9,4 százalékkal több baba született, mint az előző év azonos időszakában. Ez a javulás minden bizonnyal összefügg a bevezetett családtámogatásokkal.

A szülők mennyire elégedettek a családvédelmi akciótervvel?

Felméréseink szerint a gyermekvállalási korban lévő magyarok 96 százaléka egyetért az akciótervnek legalább egy intézkedésével, a hétből átlagosan öt intézkedéssel, és háromnegyedük vagy már részt vesz benne, vagy tervezi, hogy igénybe fogja venni valamelyik intézkedést.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kiscsillag
2020. március 26. 12:39
Hajrá Fidesz!
koronaszepe
2020. március 25. 20:57
11 hónap!
BőröndÖdön
2020. március 25. 20:15
Az új ratkó-korszak...:)
Akitlosz
2020. március 25. 19:10
Ráadásul ma több hó esett, mint tavaly ilyenkor, ami fényes bizonyítéka annak, hogy a kormány hóvédelmi akcióterve sikeres volt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!