A röghöz kötött Románia

2019. december 19. 09:09

Törésvonalak vannak az Európai Unión belül.

2019. december 19. 09:09
Pataky István
Krónika.ro

„A néhány évvel ezelőtti gazdasági válság, a nyugati jóléti társadalmak szociális kánaánjának sérülékenyésége politikai szintre emelte a jól felfogott saját érdek vezérelte önzést. Egyre hangosabbak lettek azok az erők, amelyek a nemrég csatlakozott uniós tagállamokban találták meg a bűnbakot. Az érinthetetlen politikai korrektség része lett hálátlan csecsszívókként beszélni a kelet-európai volt kommunista országokról, amelyek csak a Nyugatról érkező pénzekből akarnak élni, polgáraik pedig alacsony fizetésekért veszik el a munkát a fejlett és civilizált európaiaktól.

Ha ma valaki találomra belelapoz egy »tekintélyes« nyugat-európai újságba, bizonyosan talál legalább egy olyan cikket, amely mélységes megvetéssel ír valamelyik keleti uniós országról. Több vezető francia, német politikus nyíltan vallja: kétsebességű Európára van szükség. Azaz az eddig háttérbe szorított új tagállamokat hivatalosan is a másodosztályba kell száműzni. Románia egyébként egyike azoknak az országoknak, amelyeket sokan leginkább a harmadosztályban látnának szívesen, legalábbis ezt mutatja a schengeni tagság mondvacsinált indokokra hivatkozó, valójában egyértelműen politikai alapú megtagadása. A Nyugat- és Kelet-, vagy ha úgy tetszik, Közép-Kelet-Európa közötti elmélyült törésvonalak elsősorban az utóbbiakat, térségünket sújtják, érthető tehát, ha szabadulnánk tőlük. A kérdés csak az, milyen módon.

Összefogva, nagyobb erőt felmutatva az uniós nagyhatalomnak számító Németországgal vagy Franciaországgal szemben, valamiféle számunkra is előnyös kompromisszumot próbálunk elérni, vagy feltett kézzel, a »legyen szent a béke« jegyében jó arcot vágunk az erősebbek döntéseihez? Ezt a két különböző hozzáállást látjuk viszont most a budapesti, illetve a bukaresti külpolitikában. A magyar kormány eddig is jól ismert diplomáciája részeként erősítené Romániával is a térségbeli együttműködést – erről beszélt Orbán Viktor Temesváron. Románia ugyanakkor folytatná a nagy nyugati államokhoz, s elsősorban Angela Merkel Németországához simuló diplomáciáját, legalábbis üzeneteiben. Nagyjából ezt hallottuk kedden Johannistól. Semmi új nincs tehát a nap alatt.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
airmax
2019. december 20. 12:20
Románia mindíg is az épp aktuális birodalomhoz dörgölődzött, és döfte is hátba, amikor úgy látta, hogy most éppen másik birodalom a nyerő... (elgondolkodtató, hogy ezzel a mentalitással az usa-n kívül egyedüliként európában nyertesként jött ki a világháborúkból) A franciák szövetségeséből lettek német szövetségesek, aztán szovjet szövetségesek, most megint frncia-német, de leginkább usa a nyalás irány... De nem igazán azért mert valamiféle elkötelezettséget éreznének az országok 8birodalmak) által képviselt "értékekhez" hanem csakis a szomszédaik (riválisaik) ellen... Majd, ha most az usa birodalom helyben akkreditált prominensei szépen viszik kifele az ottani erőforrásokat, és az abból elérhető hasznot, majd szépen megint fordítanak ... Hamarosan ők is keresztül mennek azon, amin mi 2008-ban... Kíváncsi vagyok hogyan kezelik majd...
nemvagyoksanyi
2019. december 19. 14:08
Kedves Nyugat! Romániát ti tákoltátok össze, főleg a mi országrészeinkből (Erdély, Bánát, Partium), akkor most kezdjetek is valamit ezzel a frankeinsteini államalakulattal!
Európai téridő
2019. december 19. 11:55
Az eredeti írás utsó bekezdése: "Az a helyzet, hogy Románia akkor sem tudja megváltoztatni földrajzi elhelyezkedését, ha azt nagyon szeretné. Nyugatról nézve Bukarest Kelet-Európa része, és ez így is marad. Ahogyan a szász Klaus Johannist minden igyekezete ellenére sem fogják a románok soha igazi románnak, a magukénak tekinteni, éppúgy Románia is hiába vár arra, hogy egyszer csak nyugati státust adnak neki a berlini, párizsi, brüsszeli füleknek szépen csengő politikusi nyilatkozatokért cserébe.(Ezt a cikket a Krónikáról másolták)" Hát ezért is hülyék a balfékek, hogy Iohannis EU iránti hűségnyilatkozatára ennyire rákattantak.
Berecskereki
2019. december 19. 11:54
"Románia ugyanakkor folytatná a nagy nyugati államokhoz, s elsősorban Angela Merkel Németországához simuló diplomáciáját," Tévedés. A román politika soha nem kapcsolódott a német politikához, így ma sem. Ugyanakkor ezer szállal kapcsolódott a francia politikához, ahogy napjainkban. Másik nézőpontból, eddig a román vezetés mindig hintapolitikát folytatott. Napjainkban is ezt teszi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!