Szlovák nyelvtudás

2019. augusztus 07. 19:23

Miért nem képesek a felvidéki magyarok a szlovák nyelvet olyan szinten elsajátítani, ahogy az elvárható lenne?

2019. augusztus 07. 19:23
Varga Dávid
Felvidék Ma

„Az utóbbi években egyre gyakrabban felvetődik a kérdés, hogy ritka kivételtől eltekintve azok a fiatalok, akik nem szlovák nyelvű alapiskola falai között szívják magukba a tudást, miért nem képesek a szlovák nyelvet olyan szinten elsajátítani, ahogy az elvárható lenne. Ez vajon minek tudható be? Lustaság vagy szakmai dilettantizmus áll mindennek a hátterében?

Ha egy kissé visszatekintünk a rendszerváltozást megelőző időszakra, láthatjuk, hogy az akkori fiatal nemzedék tagjai – függetlenül néhány kivételtől – nagyon magas szinten tették magukévá a szlovák nyelvtudást, és viszonylag magas szinten űzik az államnyelven zajló kommunikációs képességet mind a mai napig. Nem okoz számukra gondot semmilyen nyelvi helyzetben a többségi nyelvű környezetben párbeszédet folytatni. A spontán, hétköznapi kommunikációtól a hivatalos kommunikáción át egészen a tudományos kommunikációig megértik, és meg tudják értetni magukat a szlovák nyelvet bíró barátaikkal vagy a szlovák nyelvet használó feljebbvalóikkal.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
matykox
2019. augusztus 08. 16:04
Tótul tanulni? Arra a kis időre? Minek?
annamanna
2019. augusztus 08. 12:10
A nagyszüleim a háború után ki lettek dobva a Felvidékről. A nagymamám még öregen is felhúzott orral, lenézően említette, hogy a férje - vagyis a nagyapám - tudott szlovákul. Mintha az valami szégyen volna. Igaz magyar ember nem tanul meg szlovákul! Bezzeg neki meg "ruszkiul" kellett megtanulnia, nem lehetett német tanár a komcsi rendszerben, muszáj volt megtanulnia "ruszki"-ul. Csak így mondta mindig azt is. Nem orosz, hanem ruszki.
kispufi
2019. augusztus 08. 11:11
A cikkhez: az tök jó, jól elbeszélgetni a szlovák ismerősökkel szlovákul. Meg két generáción belül a családdal, más közös nyelv híján. Valóban. Látom az érsekújvári rokonságon. Mondjuk nekem magyarországi rokonként a kézzel-lábbal mutogatás marad a fiatalabbakkal, de ez tök jó, valóban.
balbako_
2019. augusztus 08. 09:03
Miért, a szlovák nem idegen nyelv?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!