Ezért számítanak kiváló munkaerőnek (de akár vezetőnek is) az introvertáltak

2019. június 05. 20:28

Nem az a lényegi kérdés tehát, hogy introvertált vagy extrovertált-e az ember, hanem inkább az, hogy introvertált, extrovertált létére egészséges-e a személyisége: ahogy egy introvertált ember nem félénk – de még csak nem is embergyűlölő -, úgy egy extrovertált ember sem önmutogató.

2019. június 05. 20:28
Ács-Fehér Kinga
20on

„Míg Finnországban és Japánban szinte elismeréssel tekintenek az introverzió megnyilvánulásaira, addig Brazíliában, Dél-Afrikában vagy Németországban inkább az extrovertált személyiséget fogadja el a társadalom. Magyarországon sem más a helyzet: nálunk olyannyira erős az extrovertált attitűdök preferenciája – kiváltképp a munka világában –, hogy az introvertáltaknak szinte saját természetüket elnyomva kell extrovertáltként viselkedniük. Hiszen úgy érzik, a munkaerőpiac konkrétan már akkor lemond róluk, amikor állásinterjúra hívná őket.

Nem kellene, hogy hátrány legyen

Ha az introverzió vagy az extroverzió fogalmáról beszélünk, akkor valójában a személyiség irányultságának egy-egy tényezőjét vizsgáljuk. Ez az irányultság azonban önmagában semmit sem mondd az alkalmasság kérdéséről: attól még, hogy valaki markánsan zártabb, visszahúzódóbb karakter, pontosan tudja adaptálni a szervezeti normákat, és be tud illeszkedni a környezetbe empatikus és toleráns személyének segítségével. Nem az a lényegi kérdés tehát, hogy introvertált vagy extrovertált-e az ember, hanem inkább az, hogy introvertált, extrovertált létére egészséges-e a személyisége: ahogy egy introvertált ember nem félénk – de még csak nem is embergyűlölő -, úgy egy extrovertált ember sem önmutogató.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kata56
2019. június 06. 17:32
"Gandhi, Steven Spielberg, Mark Zuckerberg, Barack Obama": honnét is lehet tudni, hogy nevezettek introvertáltak lettek volna? (Azon túlmenően, hogy kicsit mind "balos"..még Gandhit is szeretik odasorolni. Gandi amúgy cseppet se volt introvertált..Illetve nem kéne kiterjeszteni a nyugati ember agymenéseit a keletiekre..az egy másik világ..)
kata56
2019. június 06. 17:26
Szerintem meg munkaköre válogatja... Pl. informatika tele van introvertált emberekkel, különösen a programozók között. És ez így is van jól. De mondjuk egy introvertált színész..az azér elég érdekes lenne..
atila68
2019. június 05. 21:21
Kinga tanult új szavakat (szókat).
Akitlosz
2019. június 05. 20:37
Nem hiszem, hogy ilyesminek döntő jelentősége lenne úgy általában. Bizonyos munkaköröknél fontos lehet, de úgy általában nem kimondottan.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!