Visz az FTC, Livi néni – Vita Járóka Líviával a cigányság felzárkóztatásáról

2019. április 04. 11:12

Sajnos a bizottság kihúzogatta a magyarok által kidolgozott keretstratégia legfontosabb kritériumait. Interjú.

2019. április 04. 11:12
Járóka Lívia
168 Óra

„– Az Európai roma héten szóba került, hogy melyik tagállam hol tart a roma felzárkózási stratégiában vállalt céljainak megvalósításában. Ön szerint Magyarország hogyan teljesíti a vállalásait?

– Sajnos a bizottság kihúzogatta a magyarok által kidolgozott keretstratégia legfontosabb kritériumait. Én azt kértem, hogy a pénz elköltésének módját az érintettek bevonásával szabályozzuk, mert évtizedek óta nem nézi senki, hová kerülnek a romáknak szánt pénzek. Ők pedig nem tudnak beleszólni még a tervezésbe sem, nemhogy a kivitelezésbe. A magyar kerettervezet az elfogadottnál sokkal erősebb volt. Nem lehetek elégedett, mert Európa-szerte elúsznak a pénzek.

– A kép vegyes, mert a közmunkával a mélyszegénység mértéke valamelyest mérséklődött…

– …mennyire elleneztem a közmunkát, vertem az asztalt a Fideszben, de most azt látjuk, mennyire fontosnak tartják ezt a romák.

– …nem biztos, hogy ennyire örülnünk kellene ennek, hiszen a közmunka valamivel több jövedelmet biztosít, mint a segély, de ez az összeg csak arra elég, hogy a mélyszegénységbe befagyassza a családokat.

– Régen meg a lejtmenetbe fagyasztották be a romákat.

– Ön tehetségmentésről beszél. Miért nem a közoktatás főárama felől közelítünk?

– De pont ezt csináljuk! A kormány kétszáz tehetségmentő intézménye mellett bölcsődék, óvodák és duális képzések, szakkollégiumok fogják biztosítani a falvak lakóinak esélyegyenlőségét az elérhető, minőségi oktatás keretein belül. Az integráció elősegítése érdekében egy mobilapplikáció fejlesztésén is dolgozunk.

- Magyarországon az iskolai szegregáció annyira súlyos, hogy a bizottság kötelezettségszegési eljárást indított.

- Nézzük meg, kik laknak azokon a településeken, ahol szegregált iskolák vannak.

- Csak Budapesten tizenhárom szegregált iskola van.

- Itt Brüsszelben tudok olyan iskolát, ahová csak diplomaták gyerekei járnak. Arról is írjon cikket!

- Az államnak nincs abban felelőssége, hogy romák és nem romák találkozzanak az iskolában?

- Dehogy nincs, ha azonban a falusi iskola színvonala ugyanolyan volna, mint a pestié, akkor nem lenne ilyen éles ez a probléma.

- Ez a »külön, de egyenlően« doktrínája, amit a polgári jogi mozgalmaknak 1954-ben sikerült megsemmisíteniük Amerikában. Az Európai Unióban is alkotmányellenes a faji elkülönítés.

- Félreért, de ahol nincs nem roma gyerek, oda nem lehet vinni. Erről jut eszembe, hogy Amerikában a fekete rapperek egyik csoportja azt mondja, hogy »húzzatok el, jogvédők«.

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vakfolt
2019. április 04. 15:30
"Az integráció elősegítése érdekében egy mobilapplikáció fejlesztésén is dolgozunk." Khöm. Sokan még a magyar helyesírást sem sajátítják el, beszélni is alig tudnak, dolgozni nem akarnak. Majd egy mobilapp segít ezen? Persze.
vizesnyolcas
2019. április 04. 15:16
Hú, a kommentek a 168 óránál nagyon sötétek. Úgy látszik, azt már csak Fideszfóbok olvassák.
vendelin
2019. április 04. 11:49
Ameddig van szabad iskolaválasztás, addig lesz spontán szegregáció is.
zakar zoltán béla
2019. április 04. 11:18
Mocskos provokátor banda, Járóka leiskolázott iketeteket!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!