Bármi áron

2018. november 02. 15:15

Az étkezési utalványok esete nagyon szépen megmutatja, hogy a kormányzat miként kebelez be lépésről lépésre piacokat, miként alakítja át azokat úgy, hogy a Fidesz-közeli oligarchák és vállalkozások járjanak jól vele.

2018. november 02. 15:15
Szabó Brigitta
168 Óra

„Tavaly a Ticket Express utalványokat forgalmazó francia Enderednek 7,1 milliárd forint kártérítést fizetett a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. Az Európai Bíróság ugyanis 2016 februárjában úgy döntött, hogy a magyar állam megsértette az uniós jogot. A perköltségek, a kártérítés, a késedelmi kamatok több mint tízmilliárd forintba kerültek. Az ICSID-hez forduló Cheque Déjeuner 12,6 milliárd forintnak megfelelő értékű, vagyis 39 millió euró kártérítést követel, és úgy tudni, ezt meg is ítélte neki a békéltetőtestület. Ezzel még nincs vége az ügynek, mert mire mindhárom szolgáltató megkapja a kártérítést, 30-40 milliárd forintra is rúghat az az összeg, amibe a magyar adófizetőknek kerül az utalványpiac átalakítása. Ráadásul feleslegesen, ugyanis az Európai Bizottság az egész átalakítást jogellenesnek mondta ki, vagyis Magyarországnak hamarosan át kell alakítania a rendszert.

Az étkezési utalványok esete nagyon szépen megmutatja, hogy a kormányzat miként kebelez be lépésről lépésre piacokat, miként alakítja át azokat úgy, hogy a Fidesz-közeli oligarchák és vállalkozások járjanak jól vele. Ez módszer arra, hogy miként lehet a pénzt úgy az országban tartani, hogy saját céljaikra használhassák anélkül, hogy a felhasználásukhoz offshore számlákon kellene tartani vagy offshore cégeken keresztül kellene átfuttatni, átmosni, majd visszajuttatni a pénzt az országba.

Jól mutatja azt is, hogy az államosításoknak egyáltalán nem az a céljuk, amit állítanak, vagyis hogy a magyarok olcsóbban jobb minőségű szolgáltatásokhoz jussanak.

Vegyük a legjobb példát, a rezsicsökkentést. A Fidesz-kormány mintegy ezermilliárd forintot költött energetikaicég-vásárlásokra. Jelenleg a lakossági földgázszolgáltatás és a nagykereskedő is állami kézben van, sőt a villamosenergia-szektorban is döntő az állami tulajdonhányad. Ebben a felállásban azt sikerült elérni, hogy az állami tulajdonban lévő Magyar Földgázkereskedő Zrt. csaknem 51 milliárd forint hasznot húzott csak abból, hogy a lakossági gázszolgáltatóknak drágábban adta el a földgázt, mint amennyiért megvette, vagyis ennyivel drágábban kapták a családok a háztartási energiát annál, mint ami a piaci viszonyokból következett volna. Ha ez nem így van, akkor a földgáz háztartásonként átlagosan hetvenezer forinttal kerülhetett volna kevesebbe 2013 és 2017 között. És arról meg már ne is beszéljünk, hogy a még piacon lévő multinacionális cégek mennyire visszafogták a fejlesztéseiket, hogy milyen állapotban van az országban például az elektromos hálózat.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 123 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szőke Ciklon
2018. november 05. 16:33
Az étkezési utalványok példája ékesem bizonyította, hogy komcsi-libsi kormány hogyan árulta fosztotta ki az országot, egy kis baksisért busás jövedelmeit biztosítva a nyugati gyarmatosítóknak. A gyarmatosítás alól felszabadult afrikai és ázsiai országok, egytől-egyig leszámoltak az országukat eláruló helytartóikkal. Nálunk a komcsik még mindig ott ülnek a parlamentben, a libsik ugyan formálisan megszűntek, de valójában ott vannak a háttérhatalomban, zsíros állásokban tengetik életüket.
Korrupt Kornél
2018. november 04. 11:50
picilány esőre azzal kellene kezdeni, ki adta ezt a franciáknak oda? Utána ezt, ezeket felakasztani. A jövőben pedig ugyanígy, aki az ország kárára cselekszik, kötelet neki. Vagy ciánt, ahogy kunczeszadz mondta volna!!!
Peter8811
2018. november 03. 13:01
Bármi Áron, ja így már stimmel.
Peter8811
2018. november 03. 12:47
Az hogy papíron mi van írva szart sem ér Pl. azt írtátok Raoul Wallenbergről, hogy a nyilasok megölték 1945 januárjában amikor Debrecenbe utazott, ehhez képest 1948-ban még a Jubjankai börtön lakója volt. Radnóti Miklósról azt írtátok, hogy a nyilasok végeztek vele Abdán, ehhez képest az angol vadászrepülők tüzet nyitottak a menetoszlopokra és életveszélyesen megsérült majd a györi sebészeten túlzsúfoltság miatt nem tudták ellátni és a sérülésbe belehelt. aztán itt vannak az újabb dolgaitok letagadtátok a föld elvételeket, a Bokros felező nyugdíjreformot, az 1800 Ft/köbméteres víz/csatorna díjat itt nálunk és mindezt Franciaországból kukorékolod. Kis geci!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!