Egy robot állampolgársága, szexualitása és lelke

2018. június 10. 15:48

Eljöhet-e az idő, amikor egy robotot emberi lényként akarnak definiálni?

2018. június 10. 15:48
Tisóczki Flóra
888

„A gépi evolúció egyre gyorsabb ütemben halad előre, azonban a gépek még meglehetősen távol állnak az emberi intelligencia szintjétől, ez azonban megtévesztő lehet, hiszen a robotok képesek tanulni. A közeli jövőben a szórakoztatóipart, a vagyonvédelmet és az építkezéseket is forradalmasíthatja a robotok használata, attól függetlenül, hogy már  ma is számtalan területen alkalmazzák őket. A robotika, a digitalizáció és a mesterséges intelligencia révén az egészségügy, az autógyártás és még számos terület egyre nagyobb mértékben fejlődik. A mesterséges intelligencia tehát egészséges mértékben hasznos az emberiség számára. Ugyanakkor a fentebb is említett, feltételezett »intelligenciarobbanás« azon alapul, hogy egy biológiai korlátoktól mentes és emberi szintű mesterséges intelligencia képes önmagát szabadon fejleszteni.

Raymond Kurzweil jövőkutató, feltaláló és mesterséges intelligencia-kutató A spirituális gépek kora és A szingularitás küszöbén című könyvek szerzője a technológiai szingularitás (előre nem látható mértékű technológiai fejlődés) elérését 2045-re jósolja. Ennek megfelelően a 21. században nem 100 évnyi, hanem a jelenlegi ütemben mérve 20 000 évnyi fejlődést fogunk megtapasztalni a jövőben.

Ami nehéz kérdés, hogy meddig lehet előre menni az ismeretlenbe, nem megszegve az etikai, a jogi és egyéb határok? Eljöhet-e az idő, amikor egy robotot emberi lényként akarnak definiálni? A helyes mérték megtalálása talán abban rejlik, ahol és amikor a józan ész még gondolkozik, egészséges kereteken belül próbálja tágítani a látókörét, végső soron pedig csak addig lep előre ez a technológia, amíg nem a pusztítás a cél.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 125 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
puszika
2018. június 11. 16:46
Gratula Flóra!!
Peter8811
2018. június 11. 06:07
Akkor már a műpénisz is feljelenthet téged szexuális molesztálásért.
kssngr
2018. június 11. 02:25
Egyszerűen kong az ürességtől ez a cikk. Miért ír a szerző, ha ennyire nincs semmi mondanivalója?
gabor7th
2018. június 10. 20:55
"A gépi evolúció egyre gyorsabb ütemben halad előre, azonban a gépek még meglehetősen távol állnak az emberi intelligencia szintjétől," Meg attól is távol vagyunk, hogy ezeket a rendszereket biztonságosan használhatnánk, sokkal egyszerűbb dolgokat se tudunk sebezhetőség nélkülire megalkotni, a hackerek be tudnak jutni a legjobbnak tekintett rendszerekbe, úgyhogy nem futkározhatnak majd robotok mindenfele, mert meg volna a veszélye, hogy hackerek ellenünk fordítsák.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!