Az apák napja és a szeretetbe csomagolt egyenlőtlenségek

2018. június 18. 07:09

A feladatot megosztó, a gyereknevelésből egyenlő részt kivevő apákat lenézi a társadalom.

2018. június 18. 07:09
Jámbor András
Jámbor András
Mérce.hu

„Mert a nők napja és az anyák napja kapcsán valós igény lenne, hogy beszéljünk a házimunka, a gyereknevelés egyenlőbb megosztásáról, arról, hogy nőként nehezebb megtartani Magyarországon is az állásunkat, hogy a nőket inkább olyan munkahelyekre veszik fel az emberek, vagy azokat a munkahelyeket kevésbé fizetik meg, ahol nőket inkább alkalmaznak: a gondoskodó szakmákban.

Fontos beszélni a gyerekvállalás problémáiról, arról, hogy milyen mentális nyomások érik a nőket, hogy legyenek anyák, és amikor már azok lettek, mennyire durva nyomások érik őket az elképzelt jó anyaság irányába.

Persze az is igaz, hogy bizonyos szempontból az apákat is érintik hátrányok. Például az egyik leggyakoribb, amivel én találkozom apaként és az ismerőseim történetében, hogy a feladatot megosztó, a gyereknevelésből egyenlő részt kivevő apákat mennyire lenézi a társadalom, hogy amikor ők mennek a gyerekért vagy szülőire, mennyire furcsán néz rájuk a többi szülő, és hogyan akarják velük megoldatni a “férfias” feladatokat (apuka meg kéne javítani a WC-lehúzót, maga biztos ért ehhez). Vagy pont az, hogy egyszerre akar valaki dolgozni, és sokat lenni a gyerekével, de semmilyen minta nincs ahhoz, hogy ezt hogyan tudja egyszerre megcsinálni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
néhai Ch.Pilot
2018. június 18. 22:39
Jámbor kérődzőnk is megmaradhatna a WC lehúzó javításnál. Bár lehet, hogy ahhoz sem ért...
1000bocs
2018. június 18. 17:46
Ember! Az apákat a ballib progresszión kívül senki sem nézi le! (Legyint) El kéne dönteni már, hogy mit akartok. Nőies férfit, férfias nőt, az agresszív férfiak ne zavarják a kiteljesedésben a szingliségben élvezkedő nőket de közben a két férfi egy gyerek legyen család...a nők lehessenek szinglik akik minden héten mással bújnak ágyba de közben ne nézze őket senki szexuális tárgynak...
zakar zoltán béla
2018. június 18. 13:42
ooOOooOOooOOooOOooOOooOOOoooOOOooooOOOOooooo....
Ready2
2018. június 18. 11:22
Hulye majom. El akarja bagatelizalni hogy a ffiaknak is vannak problemai. Ez a cikk is latszolag az apak napjarol szol, valojaban azt le se szarja ugyanugy a nok problemairol ir. Ezek a nagy "feministak". Csak addig terjed, ameddig az egyik oldal problemait kell fontosnak tekinteni es csak nekik kell kedvezni. A masik oldal le van szarva. Alsagos, hogy a "feminizmus" mindket nem problemainak orvoslasaert kuzd.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!