Miért nem tudok optimista lenni a cseh–szlovák–magyar barátságot illetően?

2018. április 17. 21:15

Eltöltöttem pár évet a csehek fővárosában, a nagy tekintélyűnek tisztelt Prágájukban, ám csalódásom az ott-tartózkodásom idejével arányosan nőttön nőtt, mert egyre jobban beleláttam a demokrácia alapkövét jelentő választópolgárok lelki világának homályos zugaiba, ahol jó pár esetben a beneši hülyeség mértékét messze meghaladó sötétséget tapasztaltam.

2018. április 17. 21:15
Varga Lajos
Felvidék Ma

„Huszonöt évvel ezelőtt a szétválást megelőző időkben nagy volt az önsajnálat amiatt, hogy a szétválással elveszítjük a csehek oltalmát.

Valami igazság volt ugyan az ilyen aggályokban, csak azt felejtették el az aggodalmaskodók, hogy a csehekben a szlovák szélsőségek féken tartása mellett »elveszítünk« egynémely olyan csehekre jellemző, ám a csehszlovákiai magyarokra igen kedvezőtlen hatást gyakorló tulajdonságot is, ami az elválási egyenleget – már ami annak veszélyességét illeti – igencsak a nulla érték felé billenti. Ezekből elég csupán azt a mentalitást felidézni, ami akkor nyilvánult meg szembeötlően, amikor a Beneš elvtárs és elvbarátai telehazudták a világot a nemzetiségi határvonalakat illetően a Csehszlovákia létrejöttét megelőző időkben.

Természetesen érvényes, hogy a vesztes érje be azzal, amit a győztesek rá kiszabtak, ám az is egy örök igazság, hogy aki döntéseiben egyszer elveszíti a mértéket, arról mindent lehet feltételezni, ám sosem lehet ráhúzni az igazságosság köpenyét, sőt talán még a papucsát sem. Eltöltöttem pár évet a csehek fővárosában, a nagy tekintélyűnek tisztelt Prágájukban, ám csalódásom az ott-tartózkodásom idejével arányosan nőttön nőtt, mert egyre jobban beleláttam a demokrácia alapkövét jelentő választópolgárok lelki világának homályos zugaiba, ahol jó pár esetben a beneši hülyeség mértékét messze meghaladó sötétséget tapasztaltam, nemcsak a szerény műveltségűek táborában, hanem az egyetemeket látogatók körében is.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2018. április 18. 17:12
http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/1278_augusztus_26_a_morvamezei_csata/ "A Premysl-dinasztiából származó II. Ottokár a morvamezei csatát megelőző 25 esztendőben Csehországot hódításai révén Európa egyik legtekintélyesebb nagyhatalmává emelte. A király előbb rákényszerítette IV. Bélát (ur. 1235-1270) a Babenberg-örökség – az osztrák hercegi birtokok – felosztására, majd 1260-ban a magyar kézen maradt Stájerországot is megszerezte, az évtized végéig pedig egészen az Adriai-tengerig terjesztette ki birodalma határait. Ezzel egy időben Ottokár számos háborút viselt az Árpádok ellen, aminek eredményeként – ideiglenesen – több nyugati vármegyét is fennhatósága alá vont, így az 1270-es évek elejére legfőbb célkitűzése már a német-római császári cím megszerzése lett. A cseh uralkodónak hamarosan csalódnia kellett..."
brekker
2018. április 18. 17:10
A csehek a morvamezei csata óta meg vannak ránk sértődve.
Csomorkany
2018. április 18. 11:11
Hát, annyi biztos, hogy furcsa egy népség. Trianonnak első számú felelősei, mert ők uszították ránk a franciákat. Mondjuk elébe lehetett volna menni valamilyen trializmussal, amit még 1867-ben mi sem akartunk, de nem biztos, hogy elég lett volna.
KannibálTatárÚr
2018. április 18. 01:19
Nna, azért sok mindenben nem értek egyet. A cseheknek nem volt országuk. (Ausztriához tartoztak). Lett. A felvidék sosem tartozott hozzájuk. Megszerezték Szlovákia néven. (Azóta már elvesztették). Csehország lakosságának igen nagy része német volt. legalább30 %-a. Ma lényegében egy sincs. Csehországban a cigányok nem telepedtek meg. Az a kevés, aki ott él, a rendszerváltás után ment oda Szlovákiából. Tettek intézkedéseket, hogy megnehezítsék az ottani letelepedésüket. Csehországban a 1880 körül a lakosság kb. két %-a volt zsidó. 1930-ra ez kb. 1, azaz egy százalékra csökkent. Mo.-n ebben az időben gyorsan nőtt a zsidók aránya. A csehországi zsidók egy része Mo.-ra költözött. Csehországban sok a szlovák származású lakos . Nem beszélnek szlovákul, nem tartják magukat szlovák származásúnak. (Egy-két évig éltem Bruntálban, ahova a kitelepített németek helyére szlovákokat is telepítettek, kb a lakosság egy harmadát. Szlovák szót nem hallottam. Elcsehesedtek. Én szlovákul beszéltem, de még velem is csehül beszéltek az ottani szlovák származásúak). Vmi nacionalizmus azért csak van bennük...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!