A térdre kényszerített valóság

2018. április 30. 20:40

Azt kijelenteni, hogy Orbán politikája kényszerítette térdre az egészségügyi és oktatási rendszert, minimum rosszindulatú állítás.

2018. április 30. 20:40
Botos Katalin
Magyar Idők

„Magyarországon Orbán Viktor tevékenységének eredményeként »extenzív központosítás, kaotikus alapkezelés, a szociális juttatások drasztikus megvágása, a nemi viszonyok és az oktatás vallási alapra helyezése történt, mindezek térdre kényszerítették (sic!) az egészségügyet, az oktatást és a foglalkoztatáspolitikát, valamint a társadalombiztosítást«. A Bristol University magyar származású (anyanyelvű) egyetemi oktatója, Lendvai-Bainton Noémi írta le a fent idézett szavakat a Social Europe című internetes vélemény- és elemzőoldalon április 19-én.

Csoda-e, ha a Nyugat polgárainak fogalmuk sincs arról, mi van Magyarországon, ha az angol nyelvű publikációkban ilyen sületlenségeket olvasnak?

Keverve véleményében a tényeket (centralizált) és a személyes véleményét („térdre kényszerítette”), Lendvai olyasmiket állít, amiktől az olvasó döbbenten néz. Azt kijelenteni, hogy Orbán politikája kényszerítette térdre az egészségügyi és oktatási rendszert, minimum rosszindulatú állítás.

Nem javított rajta eleget, ez igaz. De ki képzelheti józanul, hogy egy népszerűségre vágyó és a közösségének valóban jót akaró kormány tudatosan tenné tönkre a nagy rendszereket? Ki az a társadalomtudós, aki ilyet merne állítani és ítéletet mondani ilyen kérdésben? Lendvai-Baintonnak van minimális fogalma az államháztartástanról? Hiszen ezen ágazatok valóban javításra szorulnak hazánkban, no de miért? Nem most kerültek válságba! Hosszú évek óta abban vannak. Mi az oka?

A statisztikák mutatják, hogy milyen helyzetbe hozta ezeket a területeket a 2010 előtti korszak MSZP–SZDSZ-politikája. Az eladósodás miatt, ami korántsem az Orbán-kormányok alatt, hanem 2002–2008 között romlott tragikusan a GDP-hez viszonyítva, többek között a Horn-érában kidolgozott nyugdíjrendszer kötelező magánosítása miatt.

Az EU 2010 után sem engedett érdemben változtatni ezekben az ágazatokban. Az előző kormányok által felhalmozott államadósság szolgálata, illetve a II. pillérbe irányított járulékok miatt komoly deficitek voltak a 2010-es évben is. Emiatt nem volt lehetőség komolyabb bérkiigazításokra, mert azok azonnal irgalmatlanul megnövelték volna a költségvetési deficitet. Ezekben az ágazatokban az összköltség 70-80 százaléka bérköltség, és azt döntően a költségvetésből finanszírozzák. Ezért billentheti meg könnyen az egyenleget. Ráadásul ennek a hiánynak külföldi finanszírozói voltak, ami újabb kényszerzubbony volt rajtunk. Ezen is változtattunk azóta.

De 2010 után éppen az EU-vezetés volt az, amely szigorúan megkövetelte tőlünk a 3 százalékos deficit betartását, lehetetlenné téve vala­mifajta korrekciót. Követelte ugyan a korábbi szocialista–liberális kormánytól is, de a Gyurcsány-időszakban minden konvergenciaprogramunk csúfos kudarcot vallott. Az nem volt égbekiáltó baj, kedves Lendvai-Bainton Noémi?

2010 után javulás következett az államháztartás egyenlegben, amit elvártak az EU-s hatóságok. De ez egyben azt is jelentette, hogy a nagy rendszerekre nem jutott elegendő pénz. Ki kényszerítette akkor térdre az oktatást és a társadalombiztosítást, kedves bristoli oktató?

Tény hogy, a Professzorok Batthyány Köre is figyelmeztette az előző évi országértékelőben a kormányzatot, hogy oktatásra, egészségügyre nagyobb figyelmet kell a továbbiakban szentelni. Tettünk javaslatot továbbá a nyugdíjrendszer átalakítására is. Úgy tűnik, hogy ezt az elkövetkező időben meg is fogják fontolni.

De el kell fogadni, hogy az elmúlt években elsősorban a gazdasági növekedést kellett beindítani és a pénzügyeket stabilizálni, különben minden visszacsúszott volna a Gyurcsány-időszak állapotába. A nincsből, a nem keletkező jövedelemből nem lehetett adni. Most már igen. És valóban, fel is kell zárkóztatni ezeket az ágazatokat, ha nem szeretnénk, hogy a Nyugat elszipkázza a java humán tőkénket.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 122 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tatulus
2018. május 01. 19:58
Komolyan mondom, annyi okosságot olvasok itt a megtérülésről, üzemeltetésről, hogy mondom is az asszonynak, mikor megvettük a TV-t, gondoltál arra, hogy mibe fog ez nekünk kerülni, mondjuk havonta, nem beszélve az időről, amit elcseszünk előtte, meg a gyerekek idejéről, mag a TV-nasik áráról? Hát tiszta ráfizetés! De csak nem akarja eladni!
A teremburáját
2018. május 01. 14:13
Az "ötezer belvárosi értelmiség" egyik legaljasabb húzása volt kitalálni három olyan megfoghatatlan, gumirágalmat a jobboldallal szemben, ami "akár van rajta sapka, akár nincs" mindig használható ellene! - egészségügy/oktatásügy/korrupció Sohasem kell semmit bizonyítani, elég állítani, kifogásolni s máris vannak olyan hiszékenyek akik beveszik a csalit! Védekezni ellene lehetelne, mert midig fellicitálják az elvárásokat: - jó-jó, hogy felújitották a vidéki kórházakat, de lám a János kórház, stb - kórházi fertőzések (a világ minden kórházában jelen vannak és kiirthatatlanok); - paraszolvencia (konkrétan csak a szülészek kérnek beavatkozás előtt pénzt); - orvosok elvándorlása (vajon kik helyébe mennek, nem azokéba akik onnan vándorolnak el?); - időpontok (sohasem lehetnek elég közeliek, ahogy a sürgősségire bekerültek sorra kerülése sem); - túl sok a tanulnivaló, felesleges lexikális tudás; - PISA jelentések, túl gyengén felkészültek a tanulók; - fegyelmezni mert egy tanár/nem lehet tanítani/tanulni a fegyelmezetlenség miatt; - túl sok az óra/túl kevés ez vagy az; - túl keveset keresnek a pedagógusok/túl sokat keresnek (kikhez képest?); - tele legyenek megértéssel, empátiával/fegyelmezzenek, tanítsanak s ne csak próbálkozzanak vele; - a legjobb ajánlatot tevő cég nyerjen a pályázaton/ a legolcsóbb nyerjen; - megbízható céget/embert bízzunk meg a teljesítéssel/ csak az ár a fontos; - azzal dolgozhassak akiben megbízok, akiért felelősséget merek vállalni/ bárki lehet, ha a végzettsége megfelelő; stb, stb, stb. Csak éppen az "ötezrek" még sohasem igazolták azt, hogy ők a saját fennkölt tanácsaikat életbe is léptették valahol! Ez csak az ellenség számára kötelező elvárás!
zakar zoltán béla
2018. május 01. 11:35
Több, hazugság!!!
Berecskereki
2018. május 01. 08:33
Botos Katalin igazat ír, ellentétben Lendvai-Bainton Noémival, aki a mostani ellenzék szövegét mantrázza vissza. Ez a szöveg pedig nem más, mint a balliberális kormányok bűnének lefedése. A balliberális kormány 2004-2009 között 6 év alatt 361 milliárddal költött többet egészségügyre, mint 2003 évben. Az Orbán kormány 2010-2015 időszakában 6 év alatt 565 milliárddal költött többet egészségügyre, mint a Bajnai-kormány 2009-ben. A balliberális kormány alatt a reform címén korházakat zártak be, ágyszámokat építettek le és bevezették a várólistát. 2001-ben még 144 ezer fő volt, 2009-re a létszám 118 ezer főre csökkent, amely 26 ezer fő csökkenésnek felel meg. http://tinyurl.hu/pq7W/ Ennek a létszámcsökkentésének a megtakarítását nem adták ki bérként. Ez a létszám ma hiányzik és elvándorolt az országból. Az egészségügy költségvetését terhelték a szociális feladatok egy része, ellentételezés nélkül, vagy részbeni ellentételezéssel. Ilyen volt pl. a GYES, GYED, szociális alapon történő egészségügyi szolgáltatás. Az egészségügyi intézmények, a berendezések felújítása, rekonstrukciója elmaradt, 2010 évre több korház működése lehetetlenné vált. Amennyiben mindezt figyelembe vesszük és forintosítjuk, akkor eredményül háromezer milliárd hiányt kapunk. Az uniós támogatások pedig címletezve vannak. Így amit a környezet javítására adnak – pl. út, járda, muzeális ingatlanok felújítása – nem lehet másra felhasználni. A sportlétesítmény, a háborús károkat szenvedett és a romló állagú ingatlanok rekonstrukcióját már 1990 előtt, illetve a Demszky érában végre kellett volna hajtani. Ez a 4-es metró, vagy a hitelből épült autósztráda többletköltsége bőven elég lett volna rá. Persze akkor kevesebbet lehetett volna elcsalni belőle. Bár ahogy a balliberálisokat megismertük a 12 éves regnálásuk alatt ez biztos sikerült volna nekik. Végezetül. A GDP-hez mért kiadás téves következtetésre vezet. Ugyanis a GDP nem a központi költségvetés pénze, ahogy az egészségügyi kasszáé sem, hanem az egy évben előállított végső felhasználásra szánt javak (termékek és szolgáltatások) összességének értéke. Így ez nem elkölthető pénz, ezért nem hasonlítható hozzá az egészségügyi kiadás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!