Észre se vettük, és elkezdődött az MI-apokalipszis

2017. december 01. 15:48

A mesterséges intelligencia fejlesztésének úttörői azon dolgoznak, hogy több milliárd embert, a lehető legnagyobb titokban a saját kényük-kedvük és pénztárcájuk szerint manipuláljanak.

2017. december 01. 15:48
Hanula Zsolt
Index

„A mesterséges intelligencia fejlesztésének úttörői, a világ legokosabb emberei azon dolgoznak, hogy több milliárd embert, a lehető legnagyobb titokban, észrevétlenül, ellenőrizetlenül a saját kényük-kedvük és pénztárcájuk szerint manipuláljanak. Ez pedig valahol félelmetesebb, mint a Terminátor gyilkos robotjainak a rémképe, és nem scifi, hanem a valóság, méghozzá a fejlett világban élők nagy többsége számára. Gondoljunk csak bele, milyen erővel befolyásolja a kedvünket, az érzelmeinket, a gondolkodásmódunkat az, hogy mit olvasunk az interneten. És mit olvasunk? Főleg azt, amit ezek az MI-k elénk tesznek. Ehhez adjuk hozzá, hogy:

  • A neten túlnyomórészt olyan dolgokat olvasunk, amik direktben az érzelmeink manipulációjára építenek, mert ezek a tartalmak terjednek legjobban, és hozzák a legtöbb kattintást.
  • Az információs buborékok jelensége gondoskodik arról, hogy csak egyfajta, a véleményünket és előítéleteinket megerősítő tartalommal találkozzunk.
  • Ráadásul egy a gyakorlatban úgy működik, hogy az ember rákerül egy lejtőre, és egyre durvább tartalmakkal és manipulációval húzza lefelé az internetmocsár.

A Facebook és a Google algoritmusai, amik összeállítják a hírfolyamunk tartalmát, vagy az ajánlott YouTube-videók listáját, úgy szolgálnak ki minket tartalommal, úgy manipulálják az érzelmeinket, a gondolatainkat, hogy rohadtul nem érdekli őket, mi lesz ennek a hatása. Már azon kívül, hogy szaporodik a reklámbevétel. Velük szemben pedig azok az algoritmusok állnak, amelyek igyekeznek kiszűrni a káros (hamis, gyűlöletkeltő, félrevezető, stb.) tartalmakat. És amikor az ember ránéz az interneten tenyésző gyűlöletbizniszre, vagy az áltudományos kuruzslók alternatív médiavilágára, nehéz nem arra gondolni, hogy itt algoritmusok küzdenek algoritmusokkal, és a harc tétje az emberek testi, lelki, és mentális egészsége.

Felépült Orwell 1984-ének antiutópiája, csak itt a Nagy Testvér szerepét az internet óriásainak mesterséges intelligenciái játsszák, és olyan ügyesen manipulálnak minket, hogy észre sem vesszük – mondja Zeynep Tufekci technoszociológus (érdemes megnézni a témába vágó TED-előadását, van hozzá magyar felirat is).”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
crydog
2017. december 02. 09:31
Normális ember a neten pornózik, nem online hírportálokon hőbörög..
matykox
2017. december 02. 09:10
Ez is egy tudatlan újseggíró, ez az indexes fószer. A "világ legokosabb emberei" csinálják a MESTERSÉGES intelligenciát. Aha. A hülye legalább azt értené, amit leír. De nem.
brekker
2017. december 02. 02:09
Technológia meg mikrocsipek, ugyanmár. A gombák szép csendesen mindent behálóznak, és mivel a gombafonalaikon keresztül összeköttetésben vannak egymással, ők a földkerekség legnagyobb élő organizmusa. Mindent tudnak rólunk, csak mi nem tudunk semmit róluk. Erről szól a híres Avatar című film. Harcolunk ellenük, pedig ők csak a Föld élő ökoszisztémájának a hasznos tagjaivá szeretnének minket fölemelni.
brekker
2017. december 02. 01:56
Ha egyesülünk a gombákkal, akkor meglesz a kvantumugrás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!