20 év múlva szétesik a Nyugat?

2017. november 06. 13:28

A dokumentumban leírt forgatókönyvek elég sötéten látják a jövőt.

2017. november 06. 13:28
Vörös Szabolcs
Heti Válasz

„A dokumentumban leírt forgatókönyvek elég sötéten látják a jövőt. Az Európai Unió szétesés és Németország reaktív üzemmódban című előrejelzésben például a Bundeswehr stratégiái több évtizedes instabilitás követően »számos összeütközéssel« – erodálódó nemzetközi renddel, szétágazó értékrendekkel, a globalizáció megtorpanásával – számolnak. »Az EU bővítése nagyrészt leállt, más országok otthagyták a közösséget, Európa pedig elvesztette a globális versenyképességét. Az egyre rendezetlenebb, néha kaotikus és drámaian megváltoztatta Németország és Európa biztonsági környezetét« – »gondolnak vissza« 2040-ből a most következő 20 évre a német szakértők.

Az ötös forgatókönyv sem sokkal jobb, mert ez konkrétan a mi térségünkről szól, Nyugat a Kelet ellen címmel. Eszerint néhány keleti EU-tagállam befagyasztja az integrációt, mások pedig »a keleti blokkhoz« csatlakoznak. A négyes forgatókönyv szerint pedig növekedni fognak a szélsőséges erők, »egyes EU-partnerek pedig közeledni fognak az orosz államkapitalizmus felé«.

A dokumentum nem tartalmaz konkrét előrejelzést, annyit viszont állít, hogy mint a hat felvázolt vízió »elképzelhető 2040-re«.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szvidrigajlov
2017. november 07. 08:59
Minden civilizációnak megvan a gazdasági paradigmája, ami rendszerint kifullad, kimerül. Rómának a rabszolga, a középkornak a földbirtok. A mai nyugati civilizáció paradigmájának alapja az energia (olaj), az exponencialitás (kamat-profit-GDP növekedés) és ezáltal az erőforrások (energia, munkaerő) keresése, bevonása és felélése. A mai monopolkapitalizmus egy globálissá nőtt piramisjáték. Aki véges rendszerekben végtelen exponencialitásra számít, az vagy idióta, vagy neoliberális közgazdász. Illetve valószínűleg mindkettő egyszerre. Az exponencialitás és az erőforrások üldözése szükségképpen vezet ütközésekhez, akadályokhoz. Ilyen akadály a kultúrák különbözősége (civilizációk összecsapása l.még Huntigton) vagy a nemzetállam. Sorosék ezt jól ismerik föl. A Soros Open Society program valójában: túlélési kísérlet. Nem fog sikerülni. Az exponencialitás hajtómotorjai leállnak, az akadályokat a szisztéma egyre kevésbé fogja tudni leküzdeni. Stagnálás, visszaesések és korrekciók. Majd sztochasztikus válságjelenségek, regionális proxy háborúk, kereskedelmi háborúk alakulnak ki fegyveres kísérettel. Az érdekütközések szétverik az együttműködést, globalizáció helyett a szeparációk, leválások, a regionalitások és lokalitások erősödnek föl. Szabadkereskedelem helyett védővámok. Az EU szétesik, talán még az USA is. A globális termelés visszaesik. Nagy kérdés, hogy ki és mi teremti meg az új lokalitásokon alapuló kultúrát. Az iszlám?? (olaj és az iránta való növekvő kereslet adta támogatások nélkül?) A kereszténység? Valami új vallás? Németország? - mellékes. Magyarország: csak akkor van értelme egyáltalán beszélni Magyarországról 100 év múlva, ha megmarad a víz, a termőföld, az ezek fölött rendelkezni képes egynyelvű és kultúrájú népesség, ami képes integrálni a lokalitást és a regionalitást itt a Kárpát medencében. Mivel a trend nem erre mutat, a népesség fogy, a magyar kultúra felszívódik... Persze....mindez csak akkor...ha valamelyik idegesebb globalista neoliberális ránk nem robbantja az egész világot....
brekker
2017. november 06. 18:39
Szeretem, mikor libsi lapok saját szájuk ízük szerint idézgetnek egy csak általuk ismert tanulmányból.
zakar zoltán béla
2017. november 06. 13:57
A 7-i válasz előbb?
vendelin
2017. november 06. 13:42
A sötét jövő egyik fő letéteményese éppen az EU. Vastagon benne lesz a kanala az instabilitásban és az erózióban. A globalizáció megtorpanása viszont biztató.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!