Nemcsak gusztustalan, alaptalan is a külhoniak szavazati joga ellen kampányolni

2017. november 03. 09:40

Demagógia azzal jönni, hogy Magyarországon csak az szavazhasson, aki fizet adót: szavazópolgárok milliói, például nyugdíjasok nem fizetnek adót.

2017. november 03. 09:40
Borbás Barna
Válasz.hu

„Nem szólva arról, mekkora baromság a fenti felirat önmagában is (nekem például van székelyföldi ismerősöm, aki tanult, vagyis élt itt pár évig, akkor az ő szavazati joga maradhat?), vegyünk végig néhány dolgot a külhoniak szavazati jogával kapcsolatban!

1. Hazugság, hogy egy caracasinak vagy székelyudvarhelyinek ugyanolyan joga van, mint egy budapestinek: a határon túli magyarok szavazata feleannyit ér, hiszen csak pártlistákra szavazhatnak, egyéni választókerületi jelöltekre nem.

2. Hazugság, hogy »perdöntő hatást gyakorolhatnak arra, hogy a Magyarországon élők miként éljenek«: 2014-ben a határon túli magyarok egyetlen mandátum sorsáról döntöttek. Gyurcsány most azt mondja, pont azzal a mandátummal lett meg a kétharmad, ami játék a szavakkal. Szerintem meg az őszödi beszéd miatt lett meg az első, sőt a második kétharmad is. Rajta, cáfolja, miniszterelnök úr!

3. Demagógia azzal jönni, hogy Magyarországon csak az szavazhasson, aki fizet adót: szavazópolgárok milliói, például nyugdíjasok nem fizetnek adót.

Persze tudom én, honnan fúj a szél. Készült itt nemrég egy közvélemény-kutatás, ami szerint tíz megkérdezettből csak ketten tartják helyesnek, hogy a határon túli magyaroknak van szavazati joga, azt is figyelembe véve, hogy nem Magyarországon fizetnek adót. Ezt még a Fidesz-szavazók 43 százaléka is helyteleníti. Vagyis – elvileg – a fideszeseket is megosztja a kettős állampolgárok szavazati joga. Az eredményről tudni kell, hogy a felmérést az MSZP-közeli Publicus Intézet készítette, a szintén MSZP-közeli Vasárnapi Hírek megbízásából.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szekula
2017. november 03. 17:23
Barnus sosem az eszéről volt híres. Az 1-es és 3-as pontok ellentmondanak egymásnak: ha a határon túli pont olyan, mint a nyugdíjas, akkor nem fair, hogy csak listára szavazhat. De persze nem olyan, ezért nagy baromság a 3-as pont. Hamis analógia a neve az érveléstanban.
ellenforradalmár
2017. november 03. 15:30
"3. Demagógia azzal jönni, hogy Magyarországon csak az szavazhasson, aki fizet adót: szavazópolgárok milliói, például nyugdíjasok nem fizetnek adót." Ráadásuk be akarják (ha nem is a DK, de a bal-lib nagy része) vezetni a többkulcsos SZJA-t a minimálbér adómentességével. Ők maguk teremtenének egy egy millió adót nem fizetőt...
luga
2017. november 03. 15:04
Kelemen Hunor érthetően megfogalmazta, hogy nekik nem mindegy, hogy milyen a magyar kormány. Nem mindegy, hogy hogy viselkednek velük. Talán még nem felejtették el, azt a bizonyos érvénytelen népszavazást.
Zokni
2017. november 03. 13:24
K. Szerző! Ne haragudjon, de nem olvasom el a cikkét eredetiben. Viszont akkor ez a szöveg sajnos a levegőben lóg. "Demagógia azzal jönni... MIÉRT demagógia? Ezt nem sikerült megválaszolnia. 1. A listás szavazat is szavazat. Foggalmam sincs, miért gondolja, hogy ha kevesebbet "ér", DE egyáltalán nincs a szavazati jognak alapja, akkor az már mindjárt elfogadható lenne. Akkor miért nem ad a világon mindenkinek, aki a magyarsággal valamilyen pozitív érzést ápol, mondjuk, teszem azt, egy tized mandátumot érő szavazati jogot? És miért pont annyit adna? 2. Ha törvénytelen szavazattal ér eredményt egy politika, akkor az a politika tükrözi a többség véleményét? Ha a kétharmadot egy indokolatlan mandátummal szerzi meg a győztes, akkor a szavazók feljogosították a kétharmadra? 3. A nyugdíjasok fizetnek adót. Amikor megszerezték a nyugdíjra a jogosultságukat, akkor fizettek, most csak a nettó jövedelmet folyósítják nekik. Ráadásul itt nem az adófizetésről van szó, hanem arról, hogy az adófizetés egyszerű ("faék") módon illusztrálja, hogy az illető a közösséghez érdemben, legalizált, hivatalos formában és - nem csak "érzelmileg" tartozik. Mert a vele járó pozitív-negatív következmények ELSŐSORBAN NEM érzelmiek. Ez bizonyítja egyébként, hogy az Ön érvelése demagóg.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!