Mohács és az emlékezés

2017. szeptember 01. 12:45

Az idei megemlékezők beszédeiben szintén nagy hangsúlyt kapott a hősi áldozattal szemben érzett hála, a döntés és a tett fontossága és a nemzeti összefogásra való buzdítás.

2017. szeptember 01. 12:45
Haramza Márk
Mohács blog

„A történelmi esemény tragikus mivolta nehezen lenne vitatható. Mindemellett napjainkban, amikor a múlt csak példa már, a letűnt eseménnyel való kapcsolatunknak, az emlékezésnek középpontjába új tartalmak, követendő értékek és megvalósítandó közösségi célok kerülnek. Így egy nemzeti tragédiára történő emlékezés is szolgálhatja a nemzet épülését.

Hogy miért fontos nekünk a mohácsi csatára emlékezni? Mert nemcsak része, de mérföldköve történelmünknek. Mert mint történelmi jelenség, emberi döntések sokaságából tevődik össze: nemcsak sikertelen katonai, politikai döntésekből, hanem egyéni elhatározásokból is, amikből tanulhatunk és amikért hálásak lehetünk. Ahogy egy egészséges személyiségnek, egy egészséges nemzetnek is szüksége van az emlékezetre.

Az idei megemlékezők beszédeiben szintén nagy hangsúlyt kapott a hősi áldozattal szemben érzett hála, a döntés és a tett fontossága és a nemzeti összefogásra való buzdítás.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pildar
2017. szeptember 01. 16:55
Ilyenek a mi ünnepeink :-( Május 21. a honvédelem napja is azt a hibás döntést ünnepli, hogy Kossuth nyomására a tavaszi hadjárat végén nem üldöztük és semmisítettük meg Haynau seregeit, hanem megálltunk bohóckodni 3 hétig Buda visszavételéért. Gyakorlatilag itt buktuk el az 1848-49-es szabadságharcot, mégis ünnepnap.
balbako_
2017. szeptember 01. 16:16
Amin tényleg el kéne gondolkozni Mohács kapcsán az, hogy némi rablás után a török kitakarodott az országból. Egyetlen török katona sem maradt az országban. 15 évig! (Akkor is csak Budát foglalták el csellel) valójában egy negyed évszázadig nem volt itt török megszállás. Ez idő alatt a magyaroknak módjukban állt volna erős hadsereget felállítani és megvédeni a hazát. E helyett széthúzás - 2 királyt is választottak Szapolyai Jánost és Habsburg Ferdinándot - egyiknek sem volt azonban annyi ereje, hogy az országot megvédje. No, ez az igazi tragédiája Mohácsnak!
illiberator
2017. szeptember 01. 15:53
Mohács máig tartó üzenete számunkra, és Európára. Ne engedd a muszlim inváziót soha! Védd meg a hazát és kereszténységet, ha kell erővel. Le a belső árulókkal.
kssngr
2017. szeptember 01. 14:34
Mohácson nem szomorkodni kell, hanem belátni, hogy ez egy áldozat volt a keresztény Európáért és Magyarországért. Ma is tanulni kell ebből. Egy intő jel a mohácsi csata, azért kell rá emlékezni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!