Mit tesznek a motivációs előadók? – Szabó Péter nyomában

2017. szeptember 10. 11:44

A hosszú évekig tartó képzés, mely valódi szakemberekké teszi a pszichológusokat, csupán formalitás? Elég lenne az országnak pár nagy igazságmondó?

2017. szeptember 10. 11:44
Dudás Dóra
Mindset Pszichológia

„Egy jól felépített imázs, egy lépés a siker felé! A meggyőzéspszichológia foglalkozik azokkal az elemekkel, melyeket alkalmazva az emberek hajlamosabbak lesznek attitűdjeik megváltoztatására. Ezeket az elemeket három csoportra oszthatjuk. Az első csoportba a meggyőző személy tulajdonságai tartoznak. Valaki, aki nagy tekintéllyel rendelkezik, hiteles, illetve szimpátiát kelt a külvilágban, máris előnnyel indul a meggyőzés terén. Úgy tűnik, a motivációs guruk többsége erre különös hangsúlyt fektet. Megjelenésük a legapróbb részletekig tökéletes, mely tekintélyük és vonzerejük alapját képezi. Hitelessé általában egy olyan történet által válnak, mely arról szól, hogyan másztak ki ők is a gödörből. Hajléktalan volt, de ma már a csúcson van. Öngyilkosságot tervezett, de most már meg sem fordulna a fejében. Ezzel csupán az a gond, hogy az öngyilkossági gondolatok és kísérletek az orvostudományban és a pszichológiában is a legkényesebb területeknek számítanak. Rendkívüli körültekintést igényel egy öngyilkossági hajlammal rendelkező személlyel végzett munka! Illetve bármilyen tevékenység, mely regrediáló hatást fejthet ki, illetve öngyilkossági gondolatokat ébreszthet, amellett hogy veszélyes, etikátlan is. (...)

Annak ellenére, hogy sokunkat a jó szándék vezérel, fontos tisztában lennünk saját kompetenciáink határaival. Egy mérnök sem kezd operálni, ha úgy tartja kedve. Noha kiváló marketing szakemberekről beszélhetünk, amikor a motivációs előadókról van szó, mégse legyünk elfogultak velük kapcsolatban! Emberek millióival történnek naponta borzalmasabbnál borzalmasabb dolgok, ez mégsem jelenti azt, hogy aki túlélt egy krízist, az képes másoknak is szakszerű tanácsot adni. Fennáll a veszély ugyanis, hogy egy szakértelemmel nem rendelkező, önmagát kompetensnek tituláló személy a fennálló problémát csak tovább súlyosbítja. Egy terápia során is előfordulhat a regresszió, azaz a beteg egy korábbi fejlődési szakaszba lép vissza. Ekkor azonban szükséges, hogy a terapeuta kisegítse ebből az állapotból kliensét. Szabó Péter videói számos olyan témát feszegetnek, mint például az alkoholista apa vagy a gyermekkori bántalmazás, melyek negatív következményekkel járó folyamatokat indukálhatnak. Mindez rendkívül káros, hisz ha valóban probléma merül fel, senki nem nyújt további támaszt. Éppen ezért legyünk körültekintőek, amikor kiválasztjuk, hogy kitől kérünk segítséget!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2017. szeptember 10. 20:55
"CUKI VAGY HA KÖVETSZ AZ ÚJ BEJEGYZÉSEKÉRT! Nyomj a követés gombra, ha szeretnéd látni a friss bejegyzéseimet! Csatlakozz a 17 követőhöz" Celebek a mandineren?
paraklétosz
2017. szeptember 10. 20:02
Hát, ez a májnszentt sem jobb a Deákné vásznánál.
szekula
2017. szeptember 10. 18:02
Sarlatánok belviszálya, nézd, anyus!
USS Angel
2017. szeptember 10. 17:10
"Fennáll a veszély ugyanis, hogy egy szakértelemmel nem rendelkező, önmagát kompetensnek tituláló személy a fennálló problémát csak tovább súlyosbítja. Egy terápia során is előfordulhat a regresszió, azaz a beteg egy korábbi fejlődési szakaszba lép vissza." Ha három egyetemet végzett pszicho-tudós foglalkozik a pácienssel, akkor nem áll fent ez a veszély? De ugyanúgy fennáll. Mivel az ember viselkedése nem egy egzakt tudomány. Így bármennyire is nyafognak a hivatásosok, semmilyen használati utasítás nincs a kezükben, hogy kit, mikor, milyen mondatokkal lehet kihúzni a depiből. Ebből következik, hogy ők sem az emberekért aggódnak, hanem a meg nem keresett pénzükért.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!