A kötcsei sövény mögött

2017. szeptember 05. 16:31

Orbán azt teszteli, megvan-e még a vele együtt öregedő hátország bizalma; a hátország pedig azt, észnél van-e Orbán Viktor?

2017. szeptember 05. 16:31
Csontos János
Magyar Idők

„Kötcse ugyanis kölcsönös tesztelés is a hatalom és értelmisége között, más, mint az évértékelések, s más Tusványoshoz képest is. Orbán azt teszteli, megvan-e még a vele együtt öregedő hátország bizalma; a hátország pedig azt, észnél van-e Orbán Viktor? Jelentem, utóbbival nincs gond. Egy olyan politikus vezeti az országot, aki illúziók nélkül látja Európa és a világ valószínű helyzetét 2020-ra, 2030-ra, 2050-re nézve.

A finom lelkű hallgatóság és kérdezősereg olykor már hallani sem szerette az igazságot, a valóságot. Engem épp ez tölt el bizakodással: a demográfiai és a vallásháborúk korában az önáltatás egyenlő a nemzeti öngyilkossággal. Orbán azzal együtt Európa egyik ritka reálpolitikusa, hogy némely megállapítása (»Trianon meghaladásához soha nem álltunk olyan közel, mint ma«) és jövőképmotívuma (»Kárpát-medencei középállamiság«, »a térség vezető állama«) zene a magyar fülnek. Talán a más logikájú, lebutított kampány után lesz mód kitérni olyasmikre is, mi is rejlik a négykategóriás dimenzióváltás víziója mögött (innovációban, nemzetszervezésben, hadseregépítésben és demográfiában).

Utóbbi tekintetben korántsem érdektelen, hogy – számomra örvendetesen – a hazai cigányság nem tehertétel, hanem esély és erőtartalék. A macroni huszonkét újságoldalas szörnyinterjúra való reagálás mellett egy értelmes diskurzusban pedig sztártéma lehetne a Kötcsén idézett kissingeri maxima is: »A történelem ritkán világos azoknak, akik benne élnek.«”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kozmosz
2017. szeptember 05. 22:23
Off Mi történt a kosárlabda cikkel? 404?
noMores
2017. szeptember 05. 22:18
Az ember gyomra felfordul ilyen merteku seggnyalastol. Kesz hatvanas evek. Dobbenet.
Valodi
2017. szeptember 05. 22:11
"...aki illúziók nélkül látja Európa és a világ valószínű helyzetét 2020-ra, 2030-ra, 2050-re nézve." - így van! Látta azt már 2007-ben is, és ilyen jövőképet vázolt fel: "...A Fidesz – az uniós szabályozással és gyakorlattal egyezően – a helyi, regionális termelésre, értékesítésre, valamint a kistermelői élelmiszer-előállításra úgy tekint, mint a vidéki lét és a biztonságos élelmiszer-ellátás alapjára.... A kisebb gazdaságok ban a növényi és állati termék előállítása környezetbarát módon megoldható... támogatási programokat indítunk a vidéki településeken, ... figyelemmel a szociális, kulturális, gazdasági és ökológiai szempontok összhangjára, a helyi kezdeményezésekre, a helyi erőforrások feltárására….” (Erős Magyarország - a Fidesz programja, 2007) Aztán, amóta hatalomba kerültek, már itt tartunk: "...A népesedési (demográfiai) földprogram kidolgozásával és indításával az NFA tartós (25-50 éves) és örökölhető földbérleti jog keretében földet kíván juttatni a fiatal, gazdálkodni szándékozó pároknak, olyan kikötéssel, hogy a fiatal család letelepszik, gazdálkodik, valamint 2-3 gyermek világra hozatalát és felnevelését is vállalja... Az NFA kezelésében lévő állami földvagyon pontos felmérése, a bérleti viszonyok tisztázása után több részletben várható az állami földek meghirdetése: 1.) 2011. szept. 12-től, kb. 70 ezer ha, ennek kb. 10%-a várható speciálisan a fiatalok számára meghirdetve (2-3 településenként kialakított „birtoktestek”, a bírálati szempontoknál a fiatal gazdálkodók lesznek preferálva) 2.) 2012-ben kb. 360 ezer ha (ennek egy része menne a Demográfiai földprogramra)" Ugye, hogy ez is milyen sikeres volt? Csak úgy potyognak az életerős parasztgyerekek a komenista, TSZ utód faluroncsokban...
sobrk
2017. szeptember 05. 20:53
Te biztos nem, igaz?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!