Egy asztal, két üveg bor, három balatoni vendéglátós

2017. augusztus 07. 16:46

Mi mindannyian Budapestről költöztünk ide, élvezzük ezt a vidéki idillt egy darabig, de az, hogy választék híján mindig ugyanabba a kocsmába kell járni, ugyanazt hallgatni, az nem elég. A vendégeink ugyanígy vannak ezzel. Ha több kulturális program lenne, akkor szívesen jönnének. Interjú.

2017. augusztus 07. 16:46
Dobai András-Jónás György-Horváth Csongor
Összkép Magazin

„Milyen változásokra lenne szükség?

Cs.: Én a sarkalatos problémát a szálláshelyek hiányában látom. Zánka környékén legközelebb Füreden és Badacsonyban van olyan szállás, ami egész télen működik. Sok helyen még a házakat sem fűtik be, mert úgy érzik, nem éri meg nekik. Ha több szállás lenne, arra a vendéglátás is rá tudna kapcsolódni, régiós szinten pedig ki kell kitalálni, hogy milyen tevékenységeket érdemes megvalósítani. Ha a korcsolyázás ennyire népszerű, akkor legyen telente korcsolyapálya, vagy bármi, ami tetszik. Abban egyetértek, hogy a gyerekesek télen nagyon kiesnek ebből a körből, mert gyerekkel sokkal nehezebb itt programot csinálni.

GY.: Szerintem meg az a baj, hogy nincs itt semmi attrakció, ami tömegeket tudna vonzani. Hajdúszoboszlón a vendéglősök egész évben dübörögnek, mert ott van a hatalmas fürdő és aquapark. Tavaly nyáron háromszor annyi vendéget küldtem el, mint amennyit le tudtam ültetni. Ha meg háromszor akkora helyet nyitok, akkor mit csinálok télen?

CS.: Nem aquapark, hanem kulturális programok kellenének. Az kiszámíthatóbbá tenné a forgalmat is, és ez mindenkinek jó lenne. Nincs itt színház, koncert telente. Mi mindannyian Budapestről költöztünk ide, élvezzük ezt a vidéki idillt egy darabig, de az, hogy választék híján mindig ugyanabba a kocsmába kell járni, ugyanazt hallgatni, az nem elég. A vendégeink ugyanígy vannak ezzel. Ha több kulturális program lenne, akkor szívesen jönnének.

A.: Füred ebből a szempontból kicsit jobb helyzetben van, itt van mondjuk a Vaszary Villa, nagyon jó kiállításokkal. A kultúrprogramok egyébként tényleg fontosak, főleg azért, hogy a város és a régió pozícionálja magát a turisták között. Nem feltétlenül hoznak annyi pluszvendéget, de hosszútávon formálják egy település, egy régió arculatát. Egy nemzetközi szintű komolyzenei koncert például nagyon megmozgatná az embereket.

GY.: Az is jó lenne, ha a Budapestre érkező külföldieket idehoznák. Még nem divat, hogy az utazási irodák Balatonra szervezzenek pár napot, pedig közel van, s a főváros mellett az országnak egy teljesen más arcát is láthatnák.

A.: Szerintem az utazási irodák szervezte utak már idejétmúltak. Az emberek egyre inkább szeretik maguk felfedezni a helyeket. Online jelenlét, trendi kommunikáció kell és érdekes, figyelemkeltő kampányok, hogy egy-egy régiót vonzóvá tegyünk. Szerintem a Balaton nagyon jó úton halad efelé, de tény, hogy egyelőre nagyrészt a nyári időszakra korlátozódik a forgalom. 5 évvel ezelőtt bolondnak néztek volna bennünket, ha arra panaszkodunk, hogy télen nincs elég vendég. Hát persze, hogy nincs vendég – lett volna a válasz. Remélem, hogy 5 év múlva az lesz a válasz, hogy persze, hogy van vendég.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kaltran
2017. augusztus 07. 23:20
Apropo! Minek költöztek Budapestről a Balatonra, ha most meg Budapestet akarják lehozni a Balatonra???????
kaltran
2017. augusztus 07. 23:18
Saize! És mi lesz a csendes, balatonparti nyári estékkel, ahogy Latinovits mondta elcsukló hangon? Ez a sok "napok", meg hülye fesztivál - NEM KELL! Program program hátán nem kell. Majd mozizok, meg bulizok, meg napokozok a Városban! Csend kell, nyugalom, megfizethető árak és szépség, kellem. A menedzser-turisztikai réteg takarodjon melegebb éghajlatra! Ide nekünk a XIX. Századot!
Magyari Béla
2017. augusztus 07. 20:28
nincs vendéglátós aki ne csalna, úgyhogy leszarlak benneteket!
balbako_
2017. augusztus 07. 17:36
Téli programok szervezése nélkül nincs balatoni feltámadás! Így marad a szezonban megkeresni az éves jövedelmet ami senkinek sem jó.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!