Tovább élő Trianon a francia közéletben

2017. augusztus 09. 13:48

Hát így álmodozom én egy ideális Európáról. Ám ébredés után elönt ama bizonyos baljós előérzet: a trianoni béke­csinálók unokái körömszakadtukig ragaszkodni fognak őseik tévedéseihez, palástolni fogják történelmi bűneiket.

2017. augusztus 09. 13:48
Csontos János
Magyar Idők

„Hát így álmodozom én egy ideális Európáról. Ám ébredés után elönt ama bizonyos baljós előérzet: a trianoni béke­csinálók unokái körömszakadtukig ragaszkodni fognak őseik tévedéseihez, palástolni fogják történelmi bűneiket. A Nyugat számos jel szerint vesztésre áll, de nem látszik alább adni históriai gőgjéből. Ma is mindent jobban tudnak – pontosabban roppant keveset tudnak rólunk: igazából figyelemre sem méltatnak bennünket.

Ha mégis, akkor az a lappangó bűntudatból ered: azért ütnek, hogy utólag is igazolják takargatni való vétkeiket. Különleges helyzetben van e tekintetben Trianon hazája, Franciaország, amely az erőteljes csehszlovák és román lobbinak engedve talán a legszégyenteljesebb szerepet játszotta a trianoni bűnben. Írom ezt javíthatatlan frankománként, a francia kultúra rajongójaként, voltaképpen francia szakos tanárként, de ami tény, az tény. Sokszor gondolok arra: talán azért olyan egyoldalú a franciák iránt érzett rokonszenvünk, mert mindmáig elmulasztottuk tisztázni a tisztázandókat.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
néhai Ch.Pilot
2017. augusztus 10. 00:01
"... talán azért olyan egyoldalú a franciák iránt érzett rokonszenvünk, ..." Csontos úr! Talán maradjon az egyes szám első személynél. Én spec. nem rokonszenvezek velük a legkisebb mértékben sem A nyelvüket kifejezetten kellemetlen hangzásúnak találom, a magatartásukat erkölcstelennek, stb. És ehhez jön még Trianon.
Mich
2017. augusztus 09. 23:46
"a trianoni béke­csinálók unokái körömszakadtukig ragaszkodni fognak őseik tévedéseihez, palástolni fogják történelmi bűneiket" Sajnos.
48saxon
2017. augusztus 09. 19:16
A trianoni - elsősorban francia - rövidlátóságról kiválóan ír Padányi Viktor: A nagy tragédia c. művében. Erősen ajánlott olvasmány a tárgyban.
Rumpelstilzchen
2017. augusztus 09. 17:59
https://www.youtube.com/watch?v=j_EuUcVD_pU https://www.youtube.com/watch?v=u9o3tZ58tgU
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!