Kardcsörtetés a román centenáriumon

2017. május 16. 08:34

A rossz magyar–román viszony egyre több geopolitikai szereplőnek érdeke.

2017. május 16. 08:34
Pataky István
Magyar Idők

„Ha szerencsésen alakul a csillagok állása, a centená­rium évében Ferenc pápa is ellátogathat Romániába. A piros-sárga-kék pompába csak a magyarok rondíthatnak bele, s kétségünk sem lehet afelől, hogy Bukarest még a felvont szemöldököt is övön aluli ütésként fogja értelmezni.

Márpedig jövőre választásokat tartanak Magyarországon, a kampány nyilván ezúttal sem az időjárásról fog szólni. Erdélyben több tízezer potenciális szavazónak lehet üzenni, azaz minden adott egy velős magyar–román csetepaté kialakulásához, amit viszont jó lenne elkerülni. Évek óta vékony jégen táncolnak a kétoldalú kapcsolatok főszereplői, s az utóbbi hónapokban az RMDSZ kormánytöbbségi szerepvállalása és az Európáról alkotott nézetazonosságok picit árnyalták a két ország vezetői közötti bizalomhiányt. Mindkét félnek megvan az esélye arra, hogy egyrészt gátat vessen a soviniszta hangok térnyerésének, másrészt apró gesztusokkal jelezze, egy megosztó történelmi évforduló nem tematizálhatja az aktuálpolitikát. Ha az évek óta lejáratott tolerancia szónak van még valamiféle súlya, akkor most valós értelmet kaphat.

Egyelőre jóval több érv szól amellett, hogy egy zűrzavaros, zajos esztendő előtt áll a magyar–román viszony. A fura korszakát élő Amerika, a válságok sújtotta EU s a magát erősnek érző Oroszország ütközőterepnek tartja az egykori kommunista államokat. A rossz magyar–román viszony egyre több geopolitikai szereplőnek érdeke. Nem fér a képbe, hogy az atlantista bástyának tartott Románia a Moszkvával együttműködő Magyarországgal barátkozzon.

2018-ban igazi próbatétel vár a nagy nemzeti ünnep lázában égő Romániában és az egyik leghangosabb választási kampányára készülő Magyarországon azokra, akik még mindig bíznak a térségbeli népek politikai együttműködésében, egy tisztességes magyar–román viszony létrehozásában.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
br-o
2017. május 16. 16:36
Tisztességes magyar-román viszony akkor lesz, ha Magyarország ismét térségi középhatalommá válik. Ez sajnos nem a jövő héten fog bekövetkezni.
Agnieszka
2017. május 16. 15:58
Szerintem a tisztességes magyar-román viszony a lehetetlen vágyak birodalmának része és NEM a magyarok, v. Magyarország kormánya miatt. Ez egy tragédia és az is marad. Még egy rossz édesanyát, sajnos, van ilyen is, sem szeretnek, hát még egy egy agresszív, erőszakos, tolvaj mostohát. A román félnek kellene átlátni azt, h. területi revízió lehetetlenné vált és ideje lenne 100 év múltán a rablott, összecsalt országrésszel együtt az ott lakókat, a saját történelmükkel, nyelvükkel, vallásaikkal, kulturális hagyományaikkal együtt ELFOGADNI és legalább az anyanyelv használatot azokon a vidékeken, ahol számottevően élnek, minden elképzelhető területen, oktatás, kórház, közigazgatás, BIZTOSÍTANI. Gyulafehérvári ígéretek??? Nyelvében él a nemzet. Az anyanyelv használat romániai szintű korlátozása nemzetgyilkosság.
Mich
2017. május 16. 10:08
Egy jó összefoglalás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!