Nincs igény az igazságra

2017. május 25. 21:40

Gyurcsány is azt mondta: Ne haragudj, csak a politikailag megbízható intézetekkel dolgozunk. Márpedig a Tárki nem volt az, mert az igazságot akarta megmutatni. Interjú.

2017. május 25. 21:40
Kolosi Tamás
168 Óra

„A kormánypárt fővárosi szavazóinak aránya 19-ről 10-re, a diplomás szavazóké 17-ről 10 százalékra csökkent. Számít egy ilyen adat a Fideszben?

Persze. Ugyanakkor mindenki csak a sajátjának vélt közvélemény-kutató adatainak hisz. Mi is – mármint a Tárki – azt mértük, hogy a CEU-botrány és a tüntetések ellenére a Fidesz szavazótábora nagyjából változatlan. De azokban az elemzésekben nem hiszek, amelyek a belső szerkezetről is nyilatkoznak egy ezerfős minta néhány tucat megkérdezettjének véleménye alapján. Párszázaléknyi változás amúgy sem jelentős, hibahatáron belüli érték.

A 2002-es választás pont az ilyen pár százalékokon múlott.

Az intézetek valóban az utolsó pillanatban is Fidesz-előnyt mértek. Mi is tévedtünk, a többiek is. Ennek az volt az oka, hogy az MSZP 2002-ben – valószínűleg Ron Werber tanácsára – a Magyarországon akkor még ismeretlen door to door technológiát alkalmazta. Az MSZP aktivistagárdája a lakásukban kereste fel és győzte meg az embereket: menjenek el szavazni Orbán ellen. Miközben általában négy-ötmillió ember szokott részt venni egy választáson, 2002-ben hatmillióan szavaztak.

 A Fidesz 2006 óta épülő Kubatov-listája is ezen az elven alapul, úgy tudni, aprólékosan feltérképezi a szavazótábor belső összetételét.

Ezekből a listákból inkább arról kapnak információt, hogyan lehet megváltoztatni az emberek attitűdjét és véleményét.

A fideszes hátterű Nézőpont és Századvég eredményeit befolyásolhatja, hogy a Fidesznek kedvező eredményeket szeretnének felmutatni?

Előfordulhatnak kisebb csúsztatások, de nem ez a jellemző. Még a tevékenysége alapján számomra elfogadhatatlan Századvégről sem feltételezem, hogy adatot hamisítana. Más történik. Amikor az MSZP 2002-ben megnyerte a választást, az akkor még velem családilag is jó kapcsolatban lévő Gyurcsány Ferenc azt mondta: Tamás, ne haragudj, mi csak a politikailag megbízható emberekkel és intézetekkel vagyunk hajlandók dolgozni. Márpedig a Tárki nem volt az, függetlenként az igazságot akarta megmutatni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bumburi
2017. május 26. 13:09
Kolosi Tamás nagy pozitívuma, hogy jól bridzsezik :)
Zokni
2017. május 26. 08:30
Vissza akarja szerezni a kormánymegbízásokat. Különben nem érteném, hogy egy állítólag a tényekre (konkrét felmérésekre) építő vállalkozást, hogy vezethetne egy sztereotípiákat (PC-beszéd, eladósítás) kész ténynek beállító ember. Ez a Gyurcsánytól idézett mondat meg elég furcsa. A beszélgetésből is kiderült, hogy kétféle közvéleménykutatási feladat van a politikai pártok körül. Az egyik, a tisztán propaganda célokat szolgáló "kutatás", ami gyakorlatilag a pol-marketing részre. Erre nem alkalmas egy nem "lojális" ember... (És Alany kifejezetten "naiv" elképzelése, hogy ezek nem csalnak ott sem, ahol lehet. És hol lehet? Természetesen az un. "hibahatárokon" belül... Egy ezerfős mintában ez bizony, elég tág...) A másik, a valós adatok vizsgálata, ami meg többnyire nem publikus. Ha az állam független maradt volna, akkor állami megbízásokat is lehetett volna a köz (és a sajtó) tájékoztatására adni az ilyen cégeknek. De nem független...
néhai Ch.Pilot
2017. május 26. 07:30
Ja. A ti oldalatokon. Ezért lehettek a felszínen. Tamás.
kjkj945
2017. május 26. 07:25
Az igazság... Tudjuk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!