Ki kellene terjeszteni a civiltörvény hatályát

2017. április 19. 18:15

A „külföldről támogatott szervezet” kategóriához hasonló módon nyilvánosságot kellene biztosítani a „gazdasági szereplő által finanszírozott szervezetekre”, illetve „a kormányzat által támogatott szervezetekre” vagy „politikai párt által támogatott szervezetekre” vonatkozó információknak is.

2017. április 19. 18:15
Péterfalvi Attila
Közlemény

„Dr. Gulyás Gergely úr részére

az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke

Országgyűlés

Tisztelt Alelnök Úr!

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (Hatóság) az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény (Infotv.) 38. § (4) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva hivatalból áttekintette a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló T/14967. törvényjavaslatot. Megállapításaink a következők:

A törvényjavaslat a személyes adatok védelmét nem érinti, mert személyes adatok kezelését nem írja elő. A kötelező adatkezelés kizárólag olyan, a törvényjavaslat 1. §-a szerinti egyesületekre és alapítványokra vonatkozik, amelyek nem rendelkeznek információs önrendelkezési joggal.

A törvényjavaslat indokolása értelmében azért szükséges a külföldről támogatott szervezetek e minőségének az eddigieknél nagyobb nyilvánosságot biztosítani, mert a törvény hatálya alá tartozó szervezetek felhasználásával külföldi érdekcsoportok befolyásolhatják Magyarország politikai és társadalmi életét, ami az ország szuverenitását érintő nemzetbiztonsági kérdés, továbbá a szervezetek külföldi finanszírozásával együtt járó pénzmozgások a pénzmosás elleni küzdelem szempontjából is nyilvánosságot érdemelnek.

Hatóságunk egyetért azzal, hogy a szervezetekre vonatkozó információk kötelező nyilvánossága hasznos és megfelelő eszköz lehet annak érdekében, hogy a civil szervezeteket ne lehessen különféle érdekcsoportok leplezett befolyásolási törekvéseinek érvényesítéséhez felhasználni. Ugyanakkor véleményünk szerint e közérdekű szabályozási cél elérése érdekében tovább lehetne szélesíteni az adatok közzétételére kötelezettek körét a következők figyelembe vételével:

- A független véleményformáló szerepkörben fellépő civil szervezetek esetében nemcsak a külföldről érkező finanszírozás átláthatósága lényeges, hanem a belföldi – a vállalati, az állami, vagy az intézményes politikai szférából érkező - támogatások transzparenciája is, hiszen a függetlenként fellépő civil szervezetek a közvélemény befolyásolása révén vállalati lobbiérdekek érvényesítésére vagy kormányzati, illetve politikai propagandacélból is felhasználhatók. Ezért felmerülhet, hogy a »külföldről támogatott szervezet« kategóriához hasonló módon nyilvánosságot kellene biztosítani a »gazdasági szereplő által finanszírozott szervezetekre«, illetve »a kormányzat által támogatott szervezetekre« vagy »politikai párt által támogatott szervezetekre« vonatkozó információknak is.

- A törvényjavaslat 1. § c) pontja szerint annak hatálya nem terjed ki a vallási tevékenységet végző szervezetekre. Ezzel kapcsolatban célszerű lenne figyelembe venni azt, hogy a vallási tevékenységet végző szervezetek éppúgy felhasználhatók a közvélemény rejtett manipulálására, illetve befolyásszerzésre, mint a civil szervezetek, ezért a külföldről származó finanszírozásra vonatkozó információk nyilvánosságához ugyanolyan közérdek fűződik, mint a civil szervezetek esetében.

Tisztelt Alelnök Úr, kérem a fentiek szíves megfontolását a törvényjavaslat parlamenti vitája során.

Üdvözlettel:

Dr. Péterfalvi Attila elnök”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hakos
2017. április 19. 22:39
A "kormányzat által támogatott szervezetek" -nek fel is kell tüntetniük, hogy melyik minisztériumtól vagy alaptól kaptak támogatást. Ez általában a támogatás egyik feltétele és a támogatási szerződésekben is rögzítik, hogy a támogató logóját jól látható helyen fel kell tüntetni. (kiadványban, honlapon, színpadon, stb.). Az EU támogatások esetében szintén követelmény. Nem igazán értem, hogy ez ellen miért tiltakozik bárki is, hisz valójában reklám a támogatónak.
noMores
2017. április 19. 21:37
Meghogy a COFike elmondja, mennyi kozpenzbol POLITIZAL es szervezi a birkameneteket? Muhahaha!
csi
2017. április 19. 20:33
Ésszerű javaslat.
GV0917
2017. április 19. 19:45
Ne játssza a HÜLYÉT, Alelnök úr! Mi az hogy melyikre:Az Állam támogatja a magyar Kormány ellehetetlenítésére irányuló politikai csoportokat anyagilag is-sőt jelentősen! A Norvég Állam! Ez szolgáltatás- szerintük. Szerintünk más.. Magánszemélytől eredő, de különböző pártok javára megszerzett pénzből gazdálkodnak. Egyetlen példát mondok:A Nyírségi vakond című, kis stencilezett (nem volt akkor még fénymásoló-a stencilt meg tiltották)két lapos kis hírecskékkel teli szamizdat volt. Egy Tanítóképzős növendék csinálta. A kilencvenes években eltűnt, mikként a pénz is!Okafogyottá vált.Akkor hallottam először Sorosról.A srác aztán az Anyapártja elhalásáig kitartott a Párt mellett, mint egy statiszta- a Párt 236 . katonája az "Ave Cézár."-ból... Nos a PÉNZ úgy jön , mint a búvópatak. Próbálták mindkét oldalról, de törvény ide- törvény oda sohasem derül ki semmi...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!