„Milyen gyönyörű vagy, kislányom! Épp olyan szép leszel, mint én!”

2017. február 25. 11:50

A nárcisztikus szülő gyermekén keresztül igyekszik reflektorfénybe kerülni, önmagát megvalósítani. Birtokolja a gyerekét, miközben folyamatosan versenytársnak tekinti őt, akivel szemben állandóan azt igyekszik bebizonyítani: ő okosabb, szebb, értékesebb, jobban tudja.

2017. február 25. 11:50
Gyarmati Orsolya
Családháló
A gyermek függetlenné válását óriási fenyegetésként éli meg, ezért még felnőttkorában is arra kényszeríti utódát, hogy kizárólag az ő árnyékában létezhessen, s ezt az állapotot irreális elvárásokkal igyekszik fenntartani.

Fontos hangsúlyozni, hogy az, ha valaki dicsekszik a gyerekével, vagy nagy elvárásai vannak vele szemben, még nem jelenti azt, hogy a szülő nárcisztikus. Ami viszont egyértelmű jel, ha a szülő kitartóan megtagadja a gyerekétől (legyen akárhány éves) az önállóság, a függetlenség lehetőségét, és ha a gyerek a szülő önző igényeinek és machinációinak eszköze.

Nézzük részletesen, melyek a nárcisztikus szülő tipikus ismertetőjegyei.

Élet a gyereken keresztül

A legtöbb szülő azt szeretné, hogy gyermekeik önállóan boldoguljanak az életben. Ezzel szemben a nárcisztikus szülő nem a gyerek érdekében állítja fel elvárásait, hanem saját igényeinek és vágyainak beteljesüléséért. A gyerek saját gondolatai, érzelmei és céljai nem számítanak: az utód csupán a szülő vágyainak elérésére szolgál, miközben személye, értékei, emberi mivolta gyakorlatilag közömbös a szülő számára.

Magasabb rendű vagyok nálad, és ezen soha semmi nem változtat

Sok nárcisztikus szülő érzi fenyegetve magát attól, ha a gyerek ígéretes, tehetséges, sikeres. Ezekkel ugyanis a gyerek a szülő önbecsülésére jelent veszélyt. Éppen ezért ilyen helyzetekben a szülő bármit megtesz, hogy »lenyomja«, jelentéktelenné tegye a gyereket, és éreztesse, hogy ő sokkal magasabb rendű nála. A gyerek önbecsülését a szülő folyamatos kritizálással, ésszerűtlen ítélkezéssel, a gyerek kárára tett összehasonlító megjegyzésekkel, a pozitív érzelmek elértéktelenítésével, valamint a gyerek sikerességének, tehetségének elutasításával igyekszik letörni. Tipikus mondatok például a »Veled mindig van valami gond«, vagy a »Soha nem leszel elég jó«. A gyerek önbizalmának letörésével fordított arányban folyamatosan nő a szülő önmaga értékességébe vetett hite.

(...) 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!