„Szájbefogó, szalámizó”

2016. december 06. 07:23

Ennek ellenére Sándor Mária nem vonult vissza, pedig lássuk be, az általa szabott feltételek nem teljesültek.

2016. december 06. 07:23
Jobbágyi Zsófia
Magyar Hírlap

Természetesen nem lehet kötelezni arra, hogy elismerjen bármilyen eredményt – holott a fizetésemelésekért ebben az évben már sokszor körbeénekelte a Kossuth teret. Az azonban elvárható lenne tőle, hogy ne nevezze Cser Ágnes szakszervezeti vezetőt gúnyosan »megváltónak« , és ne állítson olyan blődségeket, hogy a változást »mi harcoltuk ki az utcán«, a kamarák és a szakszervezet igazából »csak aláírtak«. Egy kőkemény, egy éven át tartó alkudozási folyamatról beszélünk, aminek a szakdolgozói fizetések emelkedése mellett eredménye a szakorvosok kétlépcsős, több mint kétszázezer forintos fizetésemelése, a rezidensek jövő évi alapbéremelése, és hátravan még az kollektív szerződés többi pontjának rendezése és a kórházakban dolgozó, de nem egészségügyi végzettségű kollégák fizetésemelésének kérdése. A fekete ruhás nővér mély meggyőződése, hogy ezt ők érték el Pukli Istvánnal kézen fogva a kockás inges énekelgetéssel.

Amikor napjainkban bárki azt állítja, hogy nem történt előrelépés az egészségügyben, az vagy szándékosan ferdít vagy szörnyen tudatlan. Csak ebben az évben a kórházak, ahogy tavaly, az idén is megkapják a konszolidációt, ami összesen hetvenmilliárd forint, és beletartozik az úgynevezett gyógyító-megelőző kassza tízmilliárdos megtámogatása is, vagyis, ennyivel több pénz jut eszközbeszerzésre és várólista-csökkentésre. A béremelésekre idén majdnem húsz-, jövőre nyolcvanmilliárd forint jut. Sikerült megállapodni az alapellátás kérdésében is, oda ebben az évben tíz- plusz négymilliárd forint többlet került, amit a szakmai szervezetek is érezhető változásként értékeltek. Ezek nem kis összegek, s ahogy az OECD-statisztikák is jelzik, az elmúlt években a GDP másfél százalékának megfelelő forrásbővülés zajlott az ágazatban.

Igaz lehet, hogy ezek az emelések a Nyugat-Európában elhelyezkedett főállású orvosokat és ápolókat nem késztetik arra, hogy azonnal hazaköltözzenek, de a magyar egyetemekről frissen kilépőket már meggyőzhetik arról, hogy ne német, angol vagy svéd kórházakban keressenek állást.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Morgen
2016. december 06. 20:04
Sándor Mariska biztosan azt hitte, majd kap valami sarzsit a ballibáknál.
Volo
2016. december 06. 17:26
Nos nem tudom, hogy van, de az unokaöcsém 4 éve végzett orvos( nagy lagzi volt nyáron, elvette az évfolyam társát!)! Természetesen az összes osztálytársuk ott volt, s egyik sem akart külföldre menni dolgozni! Lehet, hogy valami bajuk van? Vagy csak nem igaz a libsi szöveg! Természetesen vannak, akik kimennek.Ez nem baj! A baj az, hogy úgy van elővezetve: mindenki kimegy! Mint ahogy az sem igaz, senki nem megy ki! Ne csináljunk már hülyét magunkból!
BőröndÖdön
2016. december 06. 16:27
Zsófi,mennyivel jobban fizet a lakáj-újságírás,ugye??
Mich
2016. december 06. 14:49
"Sándor Mária & Pukli István"... nem tűntek még el ezek a balfácánok...?!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!