A népszavazás és a Népszabadság

2016. október 11. 14:54

A Népszabadság felfüggesztése annak a választói koalíciónak az építését lehetetleníti el, amely valóban veszélyeztette volna a rezsimet.

2016. október 11. 14:54
Mikecz Dániel
Republikon blog

A Népszabadság felfüggesztése annak az említett választói koalíciónak az építését lehetetleníti el, amely valóban veszélyeztette volna a rezsimet. Az »új egység« narratív létrehozásának és az alternatív nyilvánosság ellehetetlenítésének célja az új ellenzék megjelenésének megakadályozása. Félreértés ne essék, nem a politikai megváltó, a makulátlan új arcok fellépéséről van szó, hanem a választói táborok, véleményformáló fórumok új formációjáról, konstellációjáról. A nyomtatott újságírás ugyanis képes arra, hogy rovatain keresztül összekapcsoljon különböző élethelyzeteket, miliőket. A Népszabadságban megtalálta a helyét a hobbikertészet, a sport, a népszerű tudomány és az értő publicisztika olvasója. A nyomtatott napilap éppen annak a jelképe, ami hiányzik a magyar ellenzéki politikából és nyilvánosságból: a mély merítés, a társadalmi metszet alkotásának képessége. Az online térre jellemző stílusok, érzések, sértődések és felháborodások politikája erre nem alkalmas. A folyamatos individualizálódás és a politika felszámolását célzó »új egység« programok ugyanis sokkal jobban megférnek egymás mellett, mint azt elsőre gondolnánk.

Böcskei Balázs a Kettős Mércén úgy fogalmaz, hogy »a határvonalat meg kell húzni, hogy legyen a politikai cselekvésnek mércéje és értelme.« A határvonalat már látjuk, ez a plurális demokrácia felszámolása, a politika, az értékek és érdekek különbözőségének tagadása. Nem csak retorikai fogásokról vagy egy mára hiteltelenné vált politikai osztály további pozícióvesztéséről van szó. A politikai cselekvés sikere azonban már nem a tüntetési naptárak puszta egyeztetésén és a szónoki sorrendek konszenzusos megállapításán múlik. Társadalmi, választói koalíciót kell létrehozni. Úgy kell meríteni, ahogy csak egy politikai napilap, ahogy csak a Népszabadság volt képes.

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 88 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2016. október 16. 22:38
"...holott a felfüggesztés oka egyszerű: 5 milliárdos veszteség, amit a tulaj megunt finanszírozni..." - írja. Nem. Nem ez volt az ok. Ez csak az un. ürügy volt. Az egy másik szó. Ráadásul nem is lehetett ok, mert a lassú nyereségességbe fordítással lehet egy veszteséget eltüntetni. Ez a lap megjelenése nélkül nem igen megy. "...az említett veszteség oka éppen az, hogy nem volt már olvasó..." - írja. Ön nem tudja, hogy az újság színvonala, terjedelme anyagi okokból jelentősen romlott. És nem volt pénze reklámra sem. Amit meg Szerző ír, azt föl sem fogta. Orbán talán legszemetebb húzása az egyfordulós választási rendszer, mely nélkül nem lehet másképp ellene fellépni, csak előzetes ellenzéki összefogással. Amire sem nem elég érett a politikai kultúra, és nem eléggé egységes a politikai és hétköznapi közösség. És amihez nincs elég finanszírozó tőkepénzes sem. Ezért valóban. A technikai értelemben vett ellehetetlenítés eszköze is az újság betiltatása.
atila68
2016. október 16. 22:37
Egy látens pedofil homoszexuális édeskémnek szólított. Nem vagyok nyugodt. Egyébként megint összefüggéstelenül beszélsz. Gondolom megfogadtad a tanácsom, és bevetted a gyógyszereket belépés előtt, csak most történetesen dupla adagot. Legalább közönséges nem vagy.
Kanóc
2016. október 16. 22:01
Innen nézve is az önpuccs a legvalószínűbb - már nem először. Brüsszelben pl. azonnal aggódni kezdtek.
Edwin Hubble
2016. október 16. 13:00
– Ön adta ki a parancsot? (Kaffee hadnagy nyugodtan) – Én tettem, amit… (Jessep ezredes üvöltve) – Ön adta ki a parancsot? (Kaffee is üvöltve) – Persze, hogy én adtam ki… (Jessep üvöltve, magából kikelve) Ha nem Orbán Viktor adta volna ki a parancsot a Népszabadság bezárására, akkor mégis ki? Ki merte volna ezt helyette megtenni? Ki adhat ki rajta kívül parancsot az itteni végeken? „Persze, hogy én adtam ki…”
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!