Őszöd mozgalomkutató szemmel

2016. szeptember 22. 11:31

A beszéd hatására közvetlenül fellépő radikális jobboldali mozgalmi konjunktúra nem előzmények nélküli, azonban az akkori tiltakozások segítettek, hogy a korábban elutasított szimbólumok és interpretációk ismertek, felhasználhatók legyenek.

2016. szeptember 22. 11:31
Mikecz Dániel
Republikon blog

„A 2006-os események azonban nem csak a tiltakozási formák, eszközök szempontjából lényeges a mozgalomkutatók számára. Ebben az időszakban szilárdult meg ugyanis a radikális jobboldali mozgalom. A közös tüntetések, a »sokan vagyunk« élménye, az akkor kialakuló legendárium segített megszilárdítani a radikális jobboldali tábort, kialakította annak közös identitását, felszínre hozta és sokak számára szalonképessé tette szimbólumrendszerét (pl. az Árpád-sávos zászlót). A mozgalmi konjunktúrát az ekkor egyre láthatóbb és népszerűbb Jobbik a Magyar Gárda megszervezésével lovagolta meg. Mindemellett megerősödött a radikális jobboldalra jellemző mozgalmi folklór, amelyben olyan – néha egymásnak ellentmondó – gyakorlatok és identitások tűntek fel, mint a spiritualizmus, a keleti vallások, a paganizmus, a kereszténység, a konzervatív ökológia. A radikális jobboldali folklórnak helyet adó zenei fesztiválok (mint a Magyar Sziget) egyrészt a mozgalom számára biztosítottak toborzási lehetőséget, másrészről az egyes szabadidős foglalkozások (lovas íjászat, hagyományőrzés, harcművészet, kirándulás) révén is erősítették a kötődést a radikális jobboldali mozgalomhoz.

 A magyar radikális jobboldal hálózatosan szerveződő, valódi mozgalomként már az őszödi beszéd előtt megjelent. A beszéd hatására közvetlenül fellépő radikális jobboldali mozgalmi konjunktúra tehát nem előzmények nélküli, azonban az akkori tiltakozások segítettek, hogy sokak számára a korábban széles körben elutasított szimbólumok és interpretációk ismertek, felhasználhatók legyenek. A radikális jobboldal konjunktúrájának – az általános kifáradás mellett – végül közvetve a mozgalmi pártnak számító Jobbik felfutása vetett véget.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rideg Planeta
2016. szeptember 22. 17:07
És ez itt a lényeg, a jobboldalnak van valami pozitiv értékrendje amihez igazodik. Erre jött nég a Fletó utálat. A baloldalon semmilyen közöss értékrend nincs, csak az Orbán utálat.
Ellensúly
2016. szeptember 22. 13:02
Mikecz Dániel baloldali létére általában korrekt írásokkal jelentkezik. Ha minden baloldali ilyen lenne, vagy legalább egy mérhető része…
Mich
2016. szeptember 22. 12:52
Magyarán: Fletó tette igazán nácivá a Jobbikot. Az övé volt az utolsó simítás az ávós-libsibolsik kreációján...
kispufi
2016. szeptember 22. 12:47
nehogy kiderüljön a sorok között, hogy az ok-okozati összefüggés nem is úgy van, ahogy elsőre tűnne.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!