Parkolópálya

2016. augusztus 02. 07:13

Kilenc nap nagy idő, főleg egy erős kézzel kormányzott országban: elegendő például arra, hogy egy kormány az ellenkezőjére fordítsa korábbi beruházási elképzeléseit, parkolóba küldje két autópálya fejlesztési elképzelését is.

2016. augusztus 02. 07:13
Varga G. Gábor
Népszabadság

Még az a korábban hangoztatott kormányzati cél is másodlagossá tud válni, hogy minél hamarabb és a lehető leghatékonyabban hívjuk le az uniós pénzeket. Pedig pont egy éve az volt a célkitűzés, hogy jövőre már e ciklus forrásainak nagy részére legyenek lekötött projektek. Okkal merül fel tehát a kérdés, hogy az egyes nagyberuházások szempontjából a racionalitás, a hasznosság, a nemzetgazdasági indokoltság számít inkább, vagy éppen az, hogy általa melyik kormányon belüli érdekcsoport tudja a források nagyobb szeletét magához ragadni.

A nagy taktikázásban számos olyan faktor előkerült, amit még az erős miniszterek sem tudnak befolyásolni. A legnagyobb kockázata az effajta manőverezésnek mégis az, hogy ezek a kérdések óhatatlanul politikai jelentőségűekké válnak, különösen a választások előtt két évvel. A miniszterelnök nyilván nemcsak a források lehívását és az üzletek megkötését várja el az embereitől, hanem azt is, hogy ha már költenek, az számára is legyen hasznos – politikailag. A csatározó feleknek ebből a szempontból is érdemes értékelni a fejlesztési projekteket, különben ők maguk is parkolópályán találhatják magukat.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tintamin
2016. augusztus 02. 12:05
Kiderült, hogy az ország kurvára nem teljesít, meg kell a pénz a plakátokra, stadionokra. Ennyi.
hátakkor
2016. augusztus 02. 09:44
Varga G. Gábor lenyugodhat a picsába, az M1 és az M7 is 2x3 sávos lesz az adott szakaszokon. 2022-ig szól a terv, de előbb meglesz. És a vasút is épül szépül.
balbako_
2016. augusztus 02. 07:30
A Strabag beszólt, hogy fiúk írjatok már valamit értünk és lőn!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!