Szent szar, nyertem egy Hugot!

2016. augusztus 21. 11:01

Most éppen nem tudok megszólalni. Szerencsére írtam egy beszédet, amit a Hugo-ceremónián Alyssa Wong olvasott fel a nevemben.

2016. augusztus 21. 11:01
N. K. Jemisin
Epiphany 2.0

Elnézést kérek, hogy ma este nem tudok jelen lenni. Éppen mélyen a Határidő Pokolban vagyok a Broken Earth-sorozat harmadik könyvével.

Már megköszöntem nekik a könyv végén, de még egyszer nagyon szeretném megköszönni azoknak az embereknek, akik lebeszéltek arról, hogy abbahagyjam ezt a könyvet. A Kétség Szakadékának mélypontján  Kate Ellioté az elismerés a fogalom megalkotásáért  azt gondoltam, hogy Az ötödik évszak megírásához nem vagyok elég. Azt gondoltam, senki sem fogja elolvasni. Amikor jelöltek, azon gondolkodtam, hogy hány SFF-rajongó fog a hozzám hasonló emberek reakciós elutasításával fémjelzett évben egy olyan történetre szavazni, amelyben egy nagydarab negyvenes rasztahajú színes nő epikus küzdelmet folytat az elnyomás ellen.

De elfelejtettem, hogy csak egy maroknyi ideológus próbálja kijátszani a Hugo-díjat. Ezt a maroknyi embert könnyen legyőzhetjük, a maradi zajongásukat elhallgattathatjuk, az SFF-rajongótábor rajtuk kívüli része pedig egyszerűen megmutatja a támogatását. Elmondhatják, hogy igen, igényt tartanak az irodalmi innovációra, a valószerű reprezentációra. Elmondhatják, hogy ők is csak jó történeteket akarnak olvasni  de azt hogy mi a jó, a tehetség, a vakmerőség és a jövő tiszta átgondolása jelenti a nosztalgia és a privilégiumok ködös szemüvege helyett.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2016. december 06. 09:42
Gáz. A díjátadó is.
abraxas
2016. augusztus 22. 17:36
Szánalmas.
amayyudan2
2016. augusztus 22. 13:16
"Amikor jelöltek, azon gondolkodtam, hogy hány SFF-rajongó fog a hozzám hasonló emberek reakciós elutasításával fémjelzett évben egy olyan történetre szavazni, amelyben egy nagydarab negyvenes rasztahajú színes nő epikus küzdelmet folytat az elnyomás ellen." Jemisin kisasszonynak agyára ment a politikai korrektség: tehát ezek a szemét reakciós döntnökök a jó sci-fi regényeket díjazzák, nem a meleg-transznemű-feka-nőikvótás alkotók műveit. Aha... Viszont kemény paradoxon lépett fel: Jemisin kisasszony MEGNYERTE a Hugo-díjat! Akkor most a szemét reakciós döntnökök mégiscsak színre-nemre-stb.re való tekintet nélkül döntöttek, és hajlandóak a meleg-transznemű-feka-nőikvótás műnek is díjat adni, ha az tényleg jó? Mert akkor borul a koncepció, hogy ezek a döntnökök szemét reakciósok lennének! Most mi a retek van, kedves Jemisin kisasszony?!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!