Kooperáció és kollaboráció – Granasztói György emlékének

2016. augusztus 28. 11:37

A mai Magyarország nem a Harmadik Birodalom, az erre utaló direktretorikát önmegnyugtató pszeudoradikalizmusnak, amúgy a módszeres gondolkozás hiányának vélem.

2016. augusztus 28. 11:37
György Péter
Népszabadság

„Visszataszítónak vélem, amikor az elit értelmiségiek folyamatosan, nincs erre jobb szó: lekúrják a »népet«, mondván, az nemcsak tűr, de újra és újra meg is szavazza a jelen kormányt, ezért mi aztán nem tehetünk semmit. Mindez éppoly fájdalmas, mint komikus: íme a »haladó értelmiség«, amely arra vár, hogy a fellázadó nép végre visszaszerezze az ő jogait. Ez mélységesen igaz­ságtalan és életidegen. Ebben a kontextusban tartom értelmezhetetlennek, következésképp értelmét vesztettnek a kollaborációnak és kooperációnak a Budapest beltwayen belül használatos, a megnevezés hatalmát használó ellenállási romantikájának retorikáját. (...)

A mai Magyarország nem a Harmadik Birodalom, az erre utaló direktretorikát önmegnyugtató pszeudoradikalizmusnak, amúgy a módszeres gondolkozás hiányának vélem. A kiismerhetetlennel, átláthatatlannal, azaz a megnevezhetetlenséggel való szembeszállás mikéntjének, azaz nehézségének bevallása, az értelmezésért, tehát az értelemadásért folytatott munka az egyedüli lehetőség arra, hogy véget érjen a mi és ők közötti szakadék bizonyosan semmire, illetve csak rosszra vezető retorikája. Egyikünk sem csak a saját kárára téved. A tévedéseink másoknak is ártanak.

Azaz a politikán innen és túli együttműködés elvi lehetőségének kizárása, azaz a kollaborációs paradigma nem más, mint a felelősségvállalás visszautasításának álhidegháborús operettdoktrínája. Csakhogy a haza nem azonos a kormánnyal.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 155 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2016. augusztus 29. 10:58
"- Puha vagy Jenő!!!" (bocsánat Péter)
GV0917
2016. augusztus 28. 22:41
én sem azt mondtam. De bizonyított tény, hogy egy inváziós hadsereget kellemetlenebb helyzetbe hozzon utánpótlásának szétzilálásával.Döntő tényező volt a török sereg akciórádiuszának végső határa. Nem maradt itt, csak ritkán áttelelni, de ez szükségmegoldásvolt.Erdély és török szövetség más dolog.A Délvidékről idemenekült rác martalócok "segítsége " akkor lett volna hatékony, ha nincsenek! Ennek külön irodalma van.Többet tulajdonítasz a szláv elemnek, A horvát viszonylatban ez igaz-(Zrinyi, Babonics, Subics stb.) De a Kasztrióta György szkipetárjai és utódaik felvették a muszlim vallást- így kedvezményekhez jutottak elveszett szabadságukért.
antioxi
2016. augusztus 28. 19:29
Polkorrekció nélkül: Zsidóinknak kezd már derengeni, hogy már csak csak a Bp-i Nagykörúton belül focizhatnak, de csak kis pályán. Ha lenne eszük, mint azt terjesztik magukról, akkor felismernék a régi bölcsességet: "Amit nem lehet megváltoztatni, azt támogatni kell"
GV0917
2016. augusztus 28. 18:46
Történetének legsötétebb emléke a Választott népnek a Harmadik Birodalom volt!Lehet, hogy Babilon, az egyiptomi fogság, vagy a rómaiak uralma idejére esett.Csak nem volt az ismeretek terjesztésének ekkora lehetősége, mint napjainkban. A római hatalom a befogadott kereszténységgel vitte aztán szerte szét őket a világba, felhasználva a Választott nép azon tulajdonságát, hogy a jég hátán is megélnek és nem szentimentálisak-ha üzletről van szó! Mellette a rómaiak keménysége,törvényeik kiismerése segítik a őket vezető pozíciókba. A legújabb korban a zsidó nép kérlelhetetlen ellensége lett a nácizmus- mint a gyakorlatba is átültetett megsemmisítő hatalom. E szörnyű idők alatt elszenvedett borzalmak miatti szenvedést aztán visszatükrözték a zsidó nép reakcióját a bűnösök felé. Ennek a módja az, ami már túllép az elviselhetőség határán. Ezt a megtorló elvet pajzsként maga előtt tolva a zsidók a KERESZTÉNYSÉGET egészében támadják, megbélyegzik és örök bűnbánatra és megalázkodásra szeretnék kényszeríteni. Nincs kivétel!Nos a mi szerzőnk és elvtársai észrevettek valamit abból, hogy atomrakétával lőnek csivitelő verebekre.Mondjuk ki nyíltan: ne hibáztassunk ártatlanokat el nem követett bűnökért. Hagyjunk fel a "megbélyegzés" kétélű fegyverének preventív alkalmazásával. Magyarul "ott vakarjanak már végre, ahol viszket!" Mert ahogy Káin és Ábel óta ártatlan ember nincs.Tehát vegyék már észre, hogy az ÁRNYÉK- amelyre vetődtek kedves budapesti elitnek nevezett ijesztgető embertársaink- az máshonnan közeleg,-és sokkal nagyobb annál, mint amekkorának képzelik! Vagy úgy gondolják, hogy most fizetnek a keresztényeknek, amiért az Ibér- félszigetről kiártották a zsidókat és az arabokat- Keleten pedig-mi szerencsétlen magyarok védtük a kereszténységet ma már megtagadó uralkodók birodalmát a muszlim töröktől..Végre kezd valami csilingelni szivacsos agyvelejük még megmaradt részeiben. Legalább tőlünk is bocsánatot kérhetnek a végórájuk előtt..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!