A Facebook elhülyíti az emberiséget

2016. június 01. 16:44

Ördögi körbe viszi az egyszeri felhasználót: ha egyszer elhittünk egy hülyeséget, a Facebook további, ezt támogató tartalmakkal vesz körbe, amik megerősítik a hitünket.

2016. június 01. 16:44
Hanula Zsolt
Index

A Facebook nem elvből, hanem hideg üzleti számításból igyekszik semleges maradni, hiszen úgy tudja a felhasználóit elégedettnek tudni, ezáltal megtartani (és ezáltal reklámokat tolni eléjük és egy csomó pénzt keresni), ha nem elfogult egyetlen irányban sem. Sőt, igazából akkor tudja a felhasználókat hosszú távon magához láncolni, ha mindenkinek olyasmiket mond, amiket az hallani szeretne. És ez itt minden probléma forrása. (...)

A megoldás semmiképpen nem az, hogy a Facebookon hülyeségeket megosztó ismerőseit egyszerűen letiltja az ember, hiszen ezzel csak megerősíti a filterbuborékot. A lehülyézés és kioktatás érthető okokból szintén nem sokat használ, és sajnos a kutatások szerint az sem feltétlenül, ha az ember tényekkel, érvekkel és logikával szembesíti a meggyőzendő alanyt. Pedig ez az egyetlen út, még ha nehezen járható is. 

De annyit mindenképpen megtehetünk, hogy mi magunk ellenállunk, és nem osztunk meg ész nélkül ostobaságokat és álhíreket. Nem olyan nehéz az áltudományos bullshitet, és a kamuhíreket azonosítani  és minden egyes alkalommal, amikor nem lájkoltunk be, és nem osztottunk tovább egy ilyet, tettünk egy kicsit az ellen, hogy a Facebook végképp elhülyítse az emberiséget.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ptrfarkas43
2016. június 12. 16:33
Csak a facebook? Nem,hisz ez csak az egész idióta rendszernek csak egy szelete.
Lion
2016. június 12. 16:33
Igaz - de túl késő. Az új generációk már ott élnek. Ráadásul a facebook túlnőtte magát, kinyírja a nem tetsző sajtót és politikai folyamatokba (arab tavasz, migráció) avatkozik bele méghozzá elég rendesen.
Arivistus
2016. június 12. 16:32
A valódi probléma az, hogy ha már valaki rászokott az nehezen tud lejönni róla. Szerintem ahogy van felvilágosítás az iskolákban drogfüggőség ellen, úgy kéne hogy legyen facebook függőség ellen is.
Akitlosz
2016. június 12. 16:32
Az emberiség nem fészbukkol. Aki meg igen ő nem ott hülyült el.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!