Gyurcsány, az őszödi punk

2016. május 26. 11:54

Gyurcsány a 2016-os politikai pozíciójára értelmezte Őszödöt, az 100% antiorbánizmus jegyében meséli el újra a beszéd tartalmát. Hétperces monológja egy újdonság nélküli, ipari Orbán-rezsim értékelőnek beillő, táborát erősítő rövid program.

2016. május 26. 11:54
Böcskei Balázs
Reflektor

„Gyurcsány tehát most ismét úgy punkoskodik az őszödi beszéd emlegetésével, szerinte szellemes feldolgozásával, hogy nem gondolja végig: valóban saját önképe és krédója erősítésének szándékával – avagy a DK mint Őszöd igazságának a pártja – egy olyan témát emel fel, és helyez be az alacsony nézettségű MTVA-híradótól a jelentősebb RTL Híradón át az Index címlapra, amelynek emlékétől a baloldal csak úgy tudott megszabadulni, hogy az Orbán-rezsim politika erkölcsi és kormányzati teljesítménye egy válságtörténetté lett, és nem Őszöd már a fő kérdés.

S emellett Őszöd árnyéka olyan hosszúra is nyúlt, hogy az alól az akkor aktív szocialisták közül is csak kevesen tudtak kimászni. Gyurcsány mégis Őszödre és 2006 őszére emlékezik és emlékeztet, a baloldal rendszerváltás utáni legtöbb és legnegatívabb következménnyel járó »jelenségére«. Nem csak ettől a destruktív politikai emlékezettől punkos attitűd a hozzáállása, hanem annak tévhite miatt is, hogy Őszöd másként keretezésére van még mód, hogy lehetséges más interpretációja (azaz a struktúrát ledöntése) A »bevett struktúrák« tartalmára fentebb már utaltunk, és ha valamiről nem különösebben változik meg majd a közvélekedés, az az őszödi beszéd lesz – s ez még akkor is így lenne, ha az összes posztdemokratikuschartás gyurcsányista erről írna egy jó darabig. Egyúttal pont azért.

A közéleti sorsa a beszédnek kiszivárogtatásakor eldőlt, a többi a politológusokra, meg esetleg az analitikus filozófusokra tartozik. Gyurcsány azonban punk módjára neki megy a keretnek, »büszkesége a beszéd”, igazságbeszédezik – mintha egy politikus igazának kizárólagos mércéje (ön)hite, az azóta történtek vagy egy Nádas Péter »elemzés« lenne – nem kíméli korábbi pártját sem. Akár olyan eszközökkel és vádakkal is élnek a felek, amelyek indokát csak ők (és köreik) értik, a nyilvánosság pedig csak sejti.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tevevanegypupu
2016. május 26. 19:44
Gyurcsány lépni nem tudott volna az szdsz támogatása nélkül, ahogy az mszp-nek is az szdsz mondta meg, mit csináljanak. Nagy tévedés azt gondolni, hogy az mszp az ami tönkretett mindent..ők csak engedelmes végrehajtók voltak, a gyalázat az szdsz-é..hogy miért hallgat erről mindenki, azt érdekes lenne megtudni..mert még mindig ártanak Magyar Bálint vezetésével.Sem Orbán, sem Gyurcsány nem tudtak és tunak ellenük tenni semmit. Gyurcsánynak nincs politikai hatalom a kezében, azt jól látni most, hogy a DK-val erőlködik. Az szdsz viszont már nem akar mögéje állni, ahhoz túlságosan lejáratta magát.
luga
2016. május 26. 15:31
Minden elismerésem azoknak, akik képesek voltak az idióta szövegét meghallgatni.
péterx
2016. május 26. 15:13
1.Böcskei úr fogalomzavarban szenved : az Orbán-rezsimet és annak állítólagos válságtörténetét emlegeti . Menjen el egy valódi válságövezetbe - pl. Ukrajna , Venezuela , a Közel-Keletről már nem is szólva - s akkor látja a különbséget ... 2. Az "öszödi beszéd" valójában azért nem téma már , mert egyrészt tíz éve volt , másrészt elhangzása óta egyértelmű , miről szól . 3. Most már inkább csak szórakoztató , mert a politikailag folytonosan haldokló Gyurcsány tragikomikus szappanoperát csinál belőle .
catalina9
2016. május 26. 13:45
A cikk pontosan olyan sunyi, mint az őszödi beszéd.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!