Állampolgárt megütni nem kell félnetek

2016. április 17. 14:24

A Helsinki Bizottság kutatásai azt mutatják, „erősen lejt a pálya”, mert a hivatalos személy elleni erőszak miatt tett feljelentéseknek a kétharmada vádemeléssel végződik.

2016. április 17. 14:24
Zádori Zsolt
Kettős Mérce

„Különösen feltűnő az aránytalanság, ha a rendőri (fogdaőri) brutalitás miatt tett feljelentések sorsát a hivatalos személy elleni erőszak miatt indult eljárásokkal vetjük össze.

A Helsinki Bizottság kutatásai azt mutatják, »erősen lejt a pálya«, mert a hivatalos személy elleni erőszak miatt tett feljelentéseknek a kétharmada vádemeléssel végződik, és az ilyesfajta büntetőperek átlagosan 72%-a zárul felfüggesztett vagy végrehajtandó szabadságvesztéssel.

Bár nem kérdéses, a hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás miatti felelősségre vonás számos, a hivatalos személy elleni erőszakra nem jellemző nyomozási nehézségbe ütközik, a Helsinki Bizottság vizsgálatai és tapasztalatai mégis azt mutatják, hogy a nagyságrendi eltérést nem magyarázzák megfelelően sem a bántalmazás bizonyítási nehézségei, sem pedig az a lehetőség, hogy esetleg bosszúból születnének feljelentések. Ha megnézzük például a hozzátartozó sérelmére elkövetett testi sértés vagy az ügyvédi visszaélés miatt indított ügyeket, amelyek szintén nehezen bizonyíthatók és gyakran bosszú motiválja a feljelentést, azt találjuk: előbbinél 17-szer, utóbbinál pedig 5-ször többször emelnek az ügyészek vádat, mint bántalmazás miatt.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2017. április 05. 11:09
Az fel sem merül a hülye fejében, hogy sokkal nehezebb bizonyítani mondjuk a családon belüli erőszakot, mint a hatóság ellenit, ami általában közterületen játszódik. Ámde! A Helsinki Bizottság megérett arra, hogy feloszlassák. Vizsgálódásai bántóan politikai törésvonalak mentén elfogultak, s milyenek inkább torzítják, mint megvilágítják a valóságot. És ezek a pártpolitikával átszőtt jelentések indokolatlanul nagy nyilvánosságot kapnak a világban, ezáltal inkább politikai furkósbot, mint objektív tényfeltárás. Nálunk a dicstelenül kimúlt SZDSZ tagjainak elfekvője, s mint ilyen magyar gyűlölettől és polgárgyűlölettől hemzsegő botránygeneráló gittegylet.
atila68
2017. január 24. 22:26
Édes faxom, Kettős Mérce, Helsinki Bizottság.... Hiszen ugyanaz az alom!
atila68
2017. január 24. 22:25
No most az van, hogy aki vét a társadalom szabályai ellen, az ugyan állampolgár marad, de önként mondott le a jogairól, mikor nem volt tekintettel a kötelezettségeire. Mert ugye nem csak jogok, kötelességek is vannak. Velem szemben példának okáért soha nem volt erőszakos a hatóság.
GMarci
2016. szeptember 17. 16:00
"sok tetves ballibban zsidlákot 2006-ban nem zavarta semmi az ég egy adta világon" "A 2009 márciusában indult perben a Fővárosi Bíróság arra kötelezte az alperes újságokat, hogy a cikkekben közölt valótlan állításaikkal szemben tegyék közzé: a Helsinki Bizottság a hazai és a nemzetközi sajtóhoz és a Legfőbb Ügyészséget fordulva hívta fel a figyelmet a 2006. őszi rendőri fellépések során történt jogsértésekre, valamint a rendőri túlkapások éppen a Helsinki Bizottság jelzései nyomán kerültek az ENSZ Kínzás Elleni Bizottságának látókörébe." http://www.jogiforum.hu/hirek/21694 "Két, a 2006-os őszi események során szolgálatot teljesítő rendőrt ítélt el a Fővárosi Ítélőtábla, amiért tétlenül nézték, ahogy intézkedő kollégáik egy fiatalembert súlyosan bántalmaztak. A Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje által képviselt fiatalembert elfogásakor, illetve azt követően a járőrautóhoz kísérésekor ismeretlen rendőrök több alkalommal megrúgták, illetve egy alkalommal ököllel szemen is ütötték. A sértettet képviselő Győző Gábor ügyvéd elmondta: az ügy érdekessége, hogy az ügyészség nem tartotta indokoltnak a vádemelést a tétlen rendőrökkel szemben, ezért a bírósági eljárásban pótmagánvádlóként eljáró sértettet (és ezzel együtt az ügyészség helyett a vádat) kellett képviselni. A 2012. március 8-i döntés nem jogerős, az ügy harmadfokon a Kúria előtt folytatódik. A Magyar Helsinki Bizottság által képviselt fiatalember 2006. szeptember 19-ről 20-ára virradó éjszakán vett részt a budapesti eseményekben, és a tömegoszlatást végző rendőrökkel szembeni fellépése miatt fogták el a Rendészeti Biztonsági Szolgálat (ma Készenléti Rendőrség) rendőrei. A két elítélt rendőr végezte a sértett bilincselését és fogta őt közre, miközben a járőrautóhoz kísérték." http://www.helsinki.hu/ket-ujabb-rendort-itelt-el-a-2006-os-bantalmazasok-kapcsan-a-fovarosi-itelotabla/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!