Művelt alkoholisták

2016. február 20. 14:37

Szabad-e az alkohol kultúrájáról beszélni egy olyan országban, ahol a minden kultúrától távoli alkoholizmus akkora társadalmi problémát jelent, mint nálunk? Nemcsak szabad, hanem muszáj is.

2016. február 20. 14:37
Gazda Albert
Magyar Nemzet

„Mióta húsz évvel ezelőtt elsüllyedtem a magyar borban, azóta mondom: ez az ital nem ital, ez kulturális jelenség. Van ebben kis nagyképűsködős okoskodás is, hiszen olyan ember nincs – vagy ha van, és nem csupán teszi magát, akkor ő a kivétel –, aki ne szeretné a bornak a hatását is. A könnyű mámor nyilván számít, az ember korántsem racionális lény.

Ám ennél is fontosabb ennek a világnak a szenzációs gazdagsága. A színek, az illatok, az ízek kavalkádja, a rengeteg árnyalat, amit a fajták, az évjáratok és a millió borvidék milliárd termőhelyének annyi mindenben különböző sajátosságai-tulajdonságai nyújtani tudnak. Ráadásul minden palack jó bort a termelője hitelesít végső soron, a neve nélkül nem értelmezhető egyetlen üveg tartalma sem.

Nem lenne igazságos azt állítani, hogy a rendszerváltás előtt nem volt itt semmi. Akkor is készültek tisztességes borok hazánkban, de a tömegtermelés nem kedvezhetett a sokszínűségnek. Az irányított piacnak miért lett volna igénye egyedi értékekre?

Ebből adódóan forradalminak láthattuk az első változásokat. A leghamarabb ébredő, a minőségre és a hitelességre elsőként figyelő, a korszerű technológiákhoz merészen nyúló borászok azonnal sztárok lettek, az irántuk érdeklődő és a termékeik árát megfizetni bíró közönség egyre bővült, a szubkultúra előbb tágult apránként, majd önálló kultúrává emelkedett.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
írmag
2019. november 10. 16:25
A csinált, "mesterséges" borokkal van a szabadversenyes borászatban probléma. A tőkéből kell bort készíteni, és nem tőkét a borból, öt perc alatt. Ki kell küszöbölni a kannást az árával együtt, meg a valódi különlegességet imitálókat, 5-6 ezer forint és afölötti palackárakkal.
balbako_
2017. április 26. 10:14
A kannás bor nem bor. Semmi köze hozzá! A rendszerváltás előtt - alkalmam volt látni - pancsoltak. Minden falusi népboltban lehetett kapni Egri bikavért, vagy Szürkebarátot. Ilyen termőterülete nem volt ezeknek a szőlőknek. Hát "csináltak". A 100 ezer forintos bor a gazdag sznoboknak az itala, nyilván nem rossz, de van ugyanennyi Eurós, és Dolláros is, persze nem nálunk.
Morgen
2017. április 18. 01:17
A jó bort társaságban lehet élvezni. Aki egyedül van, az berúgni veszi.
Békanász a hasadon
2016. július 31. 17:21
Csak nem olyan szellenyes.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!