Nem vagyok borúlátó

2015. november 16. 15:40

Egyik nap valakivel – ismert, jobboldali értelmiségi – normálisan, humorral és a másikra figyelve elbeszélgettünk valamiről. Pár óra múlva láttam, hogy kiposztol egy végtelenül korlátolt, homofób és rasszista tartalmat.

2015. november 16. 15:40
Garaczi László
NOL

Aktív életet él a közösségi portálon.


Ez egy jó lehetőség, hogy a remeteszerű írói munka szüneteiben, ha csak pár percre is, társasági életet éljek. Amúgy az utóbbi években feladatnak tekintettem, hogy olyanokkal is beszélgessek, akik másképp gondolkoznak a közösséget érintő kérdésekről. Nem feltétlenül azért, hogy meggyőzzem őket, hanem hogy kiderülhessen: lehet normális hangú diskurzust folytatni. Néha meg tudtunk egyezni bizonyos közös alapokban, illetve a társalgás szabályaiban, de pár hete felhagytam ezekkel a beszélgetésekkel, és szűkítettem az ismerőseim körét.

Miért?

Túl sok időt és energiát vittek el ezek az önismétlőnek és fölöslegesnek tűnő viták. Egyik nap valakivel – ismert, jobboldali értelmiségi – normálisan, humorral és a másikra figyelve elbeszélgettünk valamiről. Pár óra múlva láttam, hogy kiposztol egy végtelenül korlátolt, homofób és rasszista tartalmat. Fel kellett tennem magamnak a kérdést, hogy mi értelme nekem ezt csinálni. Úgy döntöttem, hogy nem akarok ilyesmiket látni a falamon.

Van kiút?

Azt hiszem, nem az én feladatom kiutat találni. Dolgozom, írok, próbálok azokra figyelni, akik a közelemben élnek. Talán meglepő, de nem vagyok borúlátó vagy depressziós. Egy gyönyörű városban lakom, ahol jó könyvek jelennek meg, színes a kávéházi élet. Csodálatos embereket ismerek. Sokat sétálok a ligetben: az őszi fák színei, a gőz a fürdő fölött, a Wünsch híd különös és értelmetlen szépsége –
ehhez képest néhány begőzölt politikus ámokfutása nem túl érdekfeszítő. Azt gondolom, hogy jön majd egy generáció, amelyik új szemléletmódot hoz a közéletbe, és ha lesz bennük tettvágy és áldozatkészség, akkor újra fontossá lehetnek az olyan fogalmak, mint szolidaritás, költészet, szabadság vagy demokrácia.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kispufi
2016. január 01. 15:30
lehet, annyit posztolt az a jobboldali ismerős, hogy nemrég beszéltem humorral, figyelemmel és jóindulattal egy balos okossal, aki utána posztolt egy full csőlátó ortodox libsináci hungarofób okoskodást a maga demokrataságáról. minden nézőpont kérdése, kishaver.
ancilla
2015. december 31. 20:26
Szerinted ez egyáltalán MEGTÖRTÉNT? Szerintem fabula. Elég vacak, amúgy. Mindig eszembe jut a Kornis-idézet: "Mi jobban gyűlölünk titeket, mint ti minket. Ami igaz is. Ma volt időm pár cikkhez hozzászólni, ritkán van ilyen, no, mondhatom, nagon-nagyon igaz. Tényleg jobban gyűlölnek. Szegények... :)
Droite
2015. december 31. 20:25
Bassza meg en sem tudom ki ez. Lehet hogy nem is a mi dimenzionkban el.
Apáczai
2015. december 31. 20:25
" Pár óra múlva láttam, hogy kiposztol egy végtelenül korlátolt, homofób és rasszista tartalmat." Azért megnézném, hogy mit címkéz ilyen gyalázkodó módona szerző. Tessék konkrétan közzétenni, mert abból derülne ki, hogy kikkel is van dolgunk. Eddigi taoasztalat szerint ami nem egyezik az ő véleményével, az "korlátolt, homofób és rasszista". Miért? Mert a korlátoltnak minden "korlátolt" ami a korlátain kívül esik. A homofóbnak minden homofób a fóbiáján túl. És a rasszistának mindenki rasszista, aki máshova kötődik, mint ő maga. Ilyen egyszerű. Tehát? Mit is "posztolt ki" a szerencsétlen beszélgetőtásr? És ezek után szóba áll-e valaki egy ilyen címkéző akárkivel?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!