Montaigne – a történelem dübörgésén túl

2015. november 18. 09:01

Itt dübörög a történelem az ajtónk előtt, mintha egy nonstop próbát tartó heavy metal zenekar költözött volna a szomszéd lakásba, nincs egy perc békesség sem körülöttünk, sem bennünk. Hallgassunk Montaigne-ra.

2015. november 18. 09:01
Bencsik Gábor
Bencsik Gábor
Mandiner

Itt dübörög a történelem az ajtónk előtt, mintha egy nonstop próbát tartó heavy metal zenekar költözött volna a szomszéd lakásba, nincs egy perc békesség sem körülöttünk, sem bennünk, a zajos történések fontossá tolják fel magukat, fogságba ejtik a gondolatainkat, és nem hagyják, hogy a lényeges dolgokra, a saját, egyszeri és megismételhetetlen életünkre figyeljünk.

Ilyenkor érdemes elővenni Montaigne-t, a 16. századi francia nemes urat, beleolvasni bárhol esszéinek kötetébe, és rögtön megérti az ember, hogy a körülötte nyüzsgő látszat megint hazudik, megrabolja az életünket – a legfőbb ideje, hogy a mestert követve visszaszerezzük az elrabolt javainkat, visszatérjünk a valóban érdemes dolgokhoz.

Montaigne meglehetősen viszontagságos időkben élt, belső háborúk szántották végig Franciaországot – ő azonban nem a nagy időknek, nagy tetteknek, nagy embereknek szegődött krónikásául, hanem saját magának. Annak sem azért, hogy dicsőséget szerezzen, vagy hogy az utókor előtt igazolja magát, esetleg panaszkodva dicsekedjék, mint Rousseau, saját szellemének fényében sütkérezzék, mint Voltaire. Nem akarta jobbítani a világot, nem akart hírnevet szerezni.

Egyetlen célja volt: megfigyelőként a lehető leghűségesebben regisztrálni, szövegbe foglalni önmagát. Ezért még tapsot sem várt, tényleg nem. Kötetének rövid előszavát így zárta: „jómagam vagyok e könyv anyaga; ez bizony nem elegendő ok, hogy ráérő idődet ily léha és hiú tárgyra pazarold. Isten veled”. És ezt komolyan gondolta.

Tegyük hozzá: Montaigne az önreflexióban zseniális volt – különben nem volna máig élő klasszikus. Képes volt arra, amire a klasszikusok: sorai újra és újra az önmagára ismerés élményével ajándékozzák meg az olvasót. Őszintesége megejtő, bevallja, megírja mindazokat a gyengeségeit, amelyekben mind osztozunk vele, de amelyeket nem szívesen vallottunk be magunknak.

Csupa semmiségekről ír – de hiszen életünk kilencvenkilenc százalékát ez teszi ki, ez az életünk, az egyetlen, a megismételhetetlen, amit úgy kellene tudunk szeretni, amilyen.

Montaigne képes erre: nem akar elérni, kivívni, megszerezni, legyűrni semmit és senkit, csupán a lehető legteljesebben átélni azt, hogy él, és afféle úri passzióként, önszórakoztató ráadásként számot adni erről az átélésről. 

A mindenféle irányba törekvő akarásokkal agyonzsúfolt korunkban olyan ez az attitűd, mint a gyógyszer annak a betegnek, aki nem is veszi észre, csak a gyógyszer hatására ismeri fel, hogy az állapot, amiben van, betegség. Ha Montaigne-t olvas, felismeri. És az már fél gyógyulás.

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vezetéknév Utónév
2015. november 18. 11:36
Montaigne a történelem meghamisítóiról: "A lélek annyira sóvárog valami után, amire célként tekinthet, hogy ha nincs ilyen, önmagával fordul szembe, hatalmas, nem létező problémákat kreálva, csakhogy legyen valami, amin teljes erővel munkálkodhat."
balbako_
2015. november 18. 09:41
Derék dolog klasszikussá érett szerzők műveit forgatni, de a szemlélődésen és regisztráláson túl kell lépnünk. Most nem a saját sorsunkkal kell törődnünk, mert a mostani események gyermekein, unokáink sorsát teszik tönkre. Tetteket kell sürgetnünk és itt mi az élen állunk, de Európa népei még nem ébredtek fel! Itthon fel kell lépni azok ellen akik az USA érdekeiért végezni akarnak Európával, az európai szellemiséggel és külföldi ismerőseinket meg kell győzni - nem nehéz, mert az értelmesebbje, már ott is rájött - a helyzet tarthatatlanságáról.
marko11
2015. november 18. 09:39
Az "Anyám és más futóbolondok a családból" c. új magyar film az elmúlt, mintegy száz évünkben játszódik. Hősei nem történelem-alakító nagyemberek, hanem a történelmet elszenvedő kisemberek. Életük mégsem panasz gyűjtemény, mert a legnehezebb időkben is megőrizték az örömre való képességük. És nem utolsó sorban a család összetartó erejében való hitük.
kjkj945
2015. november 18. 09:30
""Itt dübörög a történelem az ajtónk előtt, "" Tehát még nem léptünk be a történelembe?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!