Törlesztettük tartozásunkat a borkultúrának

2015. november 09. 19:32

Minden háztartás polcára kellene legalább egy Bevezetés a borkóstolásba könyvből. Hiszen ez az a minimum, amit mindenkinek tudnia kell a borról – akár már középiskolás korban.

2015. november 09. 19:32
Bánlaki D. Stella
Vinoport

„Hogyan ismertethetnénk meg a világgal borvidékeinket és borainkat, ha közülünk sokan sem értékelik, értik még igazán? Végre elkészült a kisokos, amellyel Magyarország évtizedek óta tartozott magának.

Régóta készült, de sokkal régebb óta, évtizedek óta készen kellene lennie a Bevezetés a borkóstolásba című kis könyvnek, jegyzetnek. Miután megkaptam, rögtön a párom kezébe adtam. Ő, bár érdeklődő és lelkes borkedvelő, különösebben nem hozzák lázba a boros szakmai témák, nem vett még részt tanfolyamokon, professzionális kóstolókon vagy képzésen. A könyvvel kapcsolatban kérdeznem sem kellett: töltött magának egy pohár mátrai vörösbort, és azzal arra az estére elvesztettem - kiolvasta az egészet.

Nem volt nehéz dolga: a Bevezetés a borkóstolásba mindössze 60 oldal, benne sok képpel, a szöveg pedig lendületes. Mészáros Gabriella és Rohály Gábor egy lélegzetvétellel vezetik át olvasóikat az alapokon. Sőt, nem csak az alapok derülnek ki, és egyáltalán nem csak a borkóstolásról esik szó.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
golder
2015. november 10. 20:52
Egyetértek Veled, csak túl lágyan fogalmaztál. Én nyersen kimondom, a magyar borászok túl kapzsik. Szakszerűbben: a komplett magyar borlobbi.
Mojjo
2015. november 10. 14:50
A szaglószerveink nem lesznek olyan jók, mint a kutyáé, ez így van. De attól még érzünk illatokat, és bizony, képesek is vagyunk differenciálni azokat. Sőt, még élvezni is. És lehet, hogy a jó borban (és nem "borba" -éljen a magyar nyelv, ugye...) nincs eper, de van etil-formát, lehet nincs nyomokban sem földimogyoró, de megfelelő érlelés mellett lehet etán-tiol, amelyek bizony ezeket az illatokat hordozzák. Tudod, a bor nem egy egyszerű izé, hanem irdatlan sok vegyület együttese. Ezek összessége határozza meg azt az összetett aromakészletet, ami egy adott borra jellemző. És bizony, a szőlőben, majd a borban is megtalálhatóak ugyanazok a vegyületek - nem hasonlóak, hanem sokszor _pontosan ugyanazok_, amik az őszibarack, a málna, az egres, vagy akármelyik másik gyümölcs illatát és ízét meghatározzák. Pont ezért igen, érezni fogjuk ezeknek a gyümölcsöknek az illatát és ízér. Nem olyan nagy mágia ez, csak egy kicsit tudni kéne komplexebben gondolkodni annál, hogy "vedelünk, oszt jóvan, mert úgy kell azt."
szuverén
2015. november 10. 11:47
Bánlaki D. Stella! -A hiú képed elnézve; "egy gondolat bánt engemet". Láttál Te már szőlőskertet, szőlőfürtöt egyáltalán? Vagy csak a szád jár?
Tábor Radosti
2015. november 10. 11:47
Kedves Stella! Tudtat, hogy Budapest belső kerületeiben teremnek a legcukibb magyar borok? Olvasd el egy könyvben!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!