Röhrig Géza már mindig itt várja magát a repülőtéren

2015. október 13. 11:22

A koktélpartik és small-talkok sorozata „nem az ő világa”, a film sikere mégis lehetőség az érdemi beszédre az ember teljes lemeztelenedéséről, a holokausztban megszerzett tudásról.

2015. október 13. 11:22
Vári György
NOL

„Röhrig Géza jelenléte folyamatos visszavonulás már azelőtt is, hogy az utolsó felolvasás előtt lesétálna a színpadról, átengedve a terepet a verseknek, amelyek a traumák tapasztalatain keresztül mégiscsak az ember istenképmás voltát mutatják fel, mint egészen soha fel nem számolható viszonyt: mindig lesz valami, ami Istenre mutat bennünk. A költészet az, amikor ez megmutatkozik a brutálisan nyers, szinte megmunkálatlannak ható szövegek váratlan erejű zárlataiban.


Furcsa volt nézni, amikor valaki ennyire azonos azzal, amit csinál. Hogy Röhrig minden szavát hitelesíti egy gesztus. Semmi, csak egy autentikus figura, ül, beszél, olvas, és teljesen nyilvánvaló, hogy bármeddig csinálhatná tovább, napokon keresztül is, akkor sem állna fel senki a nézőtéren.

Röhrig New Yorkban lakik, ahol most éppen boldog is, csak soha nem fog odatartozni. Azt mondja, ha Pestre érkezik »már mindig itt várja magát a repülőtéren«, és ajándék lenne neki, ha egyszer még Magyarországon élhetne. Szombat este úgy tűnt, hogy az nekünk se lenne rossz. A verseskötete mindenesetre nemsokára megjelenik. Az előzőben – a címe Honvágy volt – azt írta, hogy »a törpe nem kisebb / csak máshol van / várj s a csendélet / megmoccan«. Pontosan ez történt szombat este.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nannyó
2015. december 16. 10:47
Úgy tűnik, nem érted ezt a magasröptű nyelvezetet. :)))) Arról van szó, hogy hogyan kell a Saul fia című film főszereplőjét költőként is befuttatni, legalább itt, Magyarországon. (Nekem egyébként semmi bajom vele, szimpatikus ember.)
Békanász a hasadon
2015. október 16. 02:07
Miről van szó?
sóletfesztivál
2015. október 16. 02:07
Szabó Dezső egy tisztább kor gyermeke volt . Ez abból is látszik , hogy ő még 2db+ 1db seggnyalásáról írt... Azóta sok víz lefolyt a Dunán )) . Ma már tömeges körtáncról beszélhetünk. Amikor pl. a " Hogy volt ?" c. MTV-s műsorban épp " véletlenül" egy Erzsébetváros szerte világhírű rendező, vagy színész van porondon lelki szemeim előtt egy hatalmas kört látok, ahol Ungvári Tamás, Makk Károly stb. négykézláb állva , letolt gatyával
pubi
2015. október 16. 02:06
Röhrig Gézának nem kellett volna New York-ba nősülni, aztán elválni és ott ragadni, hogy egy kicsit közelebb legyen a gyerekeihez és most egy csak zsidó felekezetre szakosodott temetkezési vállalkozónál halottakat szállítani, mosni, ügyintézni. (Tényleg ez a sztorija.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!