A természetesség lehetőség a magasabb minőségre

2015. október 23. 10:15

Én hiszek abban, hogy a következő 5-10 évben Magyarország is felzárkózhat, azaz egyre több lesz az organikusan termelt szőlő és a spontán erjesztett, szintetikus adalékok nélkül készült bor.

2015. október 23. 10:15
Nemes Richárd
Vinoport

- Ezt hogy érted?

- Egy fajélesztővel erjesztett bor véleményem szerint nem lehet igazi terroir bor. A terroir nemcsak a talaj, de az adott termőhely mikroorganizmusainak, élesztőpopulációinak összessége is, és elsősorban ezek határozzák meg bor aromatikáját (és persze maga a szőlőfajta). Mindezt a különböző szintetikus vegyszerek, gyom- és rovarirtó szerek, felszívódó gombaölők nagy mértékben degradálják. Erre egyre több kutatás is rámutat.

- Mennyire érti, értékeli mindezt az átlagos hazai borfogyasztó?

- A természethű bor nem divat. Nem olyan, mint pl. a barrique hordó használata 20 évvel ezelőtt, amely hirtelen divatba jött, néhányan túlzásba estek vele, és túlhangsúlyozták annak használatát, aztán szép lassan lecsengett az egész. Szerintem ez egyfajta evolúció, amely felé a világ halad. Én hiszek abban, hogy a következő 5-10 évben Magyarország is felzárkózhat, azaz egyre több lesz az organikusan termelt szőlő és a spontán erjesztett, szintetikus adalékok nélkül készült bor.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!