Démonidézés matematikai képletekkel – Charles Stross: Mosoda-akták

2015. szeptember 25. 10:08

Bár Stross a szingularitás hard SF írójának van elkönyvelve, a Mosoda-akták népszerűségének az egyik oka talán pont az, hogy nem szigorúan tudományos-fantasztikus.

2015. szeptember 25. 10:08
SFportal
SFportal

Találó cím a sorozatnak az »akták«, mivel valóban két eset felgöngyölítéséről van szó, a két kisregény, amelyek témájukban és jellegükben is különbözőek, remekül kiegészíti egymást. A Pokoli archívum a komorabb történet egy testfoglaló szörnnyel, idegen világbeli náci erőddel és egy jeges-halott bolygóval. Ez a történet a terjedelmesebb a kettő közül, akcióból, hullákból és (kissé morbid) humorból sincs hiány, és ami a legfontosabb felvezeti és bemutatja a szereplőket. A sorozat főhőse, Bob, rendszergazda, egyfajta mindenes szaki a Mosodában, aki átkéri magát terepmunkára, ahol húzós helyzetekbe csöppen. A karakter jellegzetessége, hogy efféle hacker, ahogy Stross az utószóban megfogalmazza, a régi különc, kíváncsi, vásott istenek leszármazottja. Jellemzője a hidegvér, amint nem szegeződik rá egy fegyver csöve ásítozni kezd, és az ironikus humor, amivel a főnökei idegeit is feszegeti. De a mellékszereplők még találóbbak: a túlbuzgó, geek lakótárs, a bombázó matematikus, a bosszantóan kukacoskodó főnöknő az irodában.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!