Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Ezért nincs többé remény a Közel-Keleten

2015. augusztus 24. 21:31

Ha a Nyugat esetleg képes lenne az Iszlám Állam megsemmisítésére – aminek most nem sok jelét mutatja –, Szíria akkor is végleg megsemmisült, akárcsak Atlantisz.

2015. augusztus 24. 21:31
Zsuppán András
Válasz.hu

„Felrobbantották az iszlamisták a hírek szerint Palmüra egyik legjelentősebb ókori műemlékét, Baál-Samin templomát. A rombolás már korábban elkezdődött Allat istennő monumentális oroszlánszobrának összezúzásával, a terület elaknásításával, a 81 éves Háled Aszaád főrégész barbár lefejezésével. Nem kérdés, hogy idővel az egész város erre a sorsa fog jutni. (...)

Ha a Nyugat esetleg képes lenne az Iszlám Állam megsemmisítésére – aminek most nem sok jelét mutatja –, Szíria akkor is végleg megsemmisült, akárcsak Atlantisz. Normális ország soha többé nem lehet újra belőle, mint ahogy Irakból sem lett, bárhogy fordult is a hadiszerencse az elmúlt évtizedekben. Etnikai-vallási sokszínűsége elveszett, társadalmát brutális trauma érte, szépsége örökre a múlté.

Palmüra a nyugati múzeumokban, könyvtárakban él tovább: könyvekben és képeslapokban, fotókban és egy-két megmentett tárgyban, az elsüllyedt Atlantisz véletlenül partra sodort roncsaiban, amit a mi biztonságos világunk, a Földközi-tenger boldogabb oldalán megőrizhet. Európa és Amerika mai, ijesztően csekély kaliberű vezetőin múlik, hogy az utódainknak egyszer ne Párizst és Londont, Bécset és Rómát kelljen elsiratniuk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Viz Elek
2015. augusztus 25. 15:13
Az egész nagy Izrael területe lassanként elnéptelenedik. Viszont nem értem hogy akarják ezeket a területeket Izraelhez csatolni mivel feltehetően nem élnek ott zsidók és nincsenek zsinagógák sem. Legalább is azt feltételezem, mert az ISIS-tudomásom szerint-se zsinagógát nem robbantott, sem zsidót nem bántott, pedig ha az volna aminek állítja magát lenne rá oka. Bezzeg többi más vallást kôvetőkre és templomaikra ugyancsak rá jár a rúd
Cassi
2015. augusztus 25. 11:39
"Normális ország soha többé nem lehet újra" A "soha többé" nem jellemző a Közel-Keletre. Például Jeruzsálemet annyiszor a földig rombolták már, kiirtva a lakosság nagy részét, hogy meg sem lehet számolni. De mindig újra tudták kezdeni. "a Földközi-tenger boldogabb oldalán" Mikor hogy, 70-egynéhány éve sok francia és más európai menekült Észak-Afrikába az európai harcok elől. Nem érdemes virtuális gyászbeszédet tartani Róma és Párizs fölött. A migránsok és a közel-keleti harcok sok problémát jelentenek, de még csak meg sem tudták eddig karcolni az európai berendezkedést.
tevevanegypupu
2015. augusztus 25. 07:31
Csakhogy ha tényleg megsemmisül Szíria, akkor nem az Iszlám Állam semmisítette meg, hanem Amerika és Európa.
lajkakutyus
2015. augusztus 25. 07:05
Mindezért ne felejtsük el mély hálánkat kifejezni az USA-nak és csatlósainak, amelyek a világ fejére hozták ezt a tragikus helyzetet és a közelgő 3. világháborút. Persze az USA szokás szerint röhög a markába, betonkerítéssel és lőparanccsal védi magát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!