Borítaná a költségvetést a szakszervezetek követelése

2015. augusztus 27. 09:43

A nyugdíjkérdés a magyar társadalom egyharmadát érinti, tehát korántsem rétegproblémáról van szó. No meg a politika sem alszik. Ideje előkészülni a következő választások idejére.

2015. augusztus 27. 09:43
Botos Katalin
Napi Gazdaság

Kár, hogy a tavaly körbejárt gondolatot, miszerint egy átfogó, koncepcionális nyugdíjrendszerváltás kellene, nem sikerült eddig a politikusokkal és a kormány szakértőivel egyértelműen elfogadtatni. Pedig a Demográfiai Kerek­asztal világosan állást foglalt amellett, hogy a gyermeknevelés költségeit a nyugdíjakban elismerő rendszer igazságosabb lenne. Eléggé elgondolkodtató, hogy miért nem a rendkívül széles szakértői kört magában foglaló Demográfiai Kerekasztal, illetve a Népesedéskutató Intézet elemzéseire, szakértőire alapoznak a politikai döntéseknél. Néhány évtized múlva kiderülne ugyanis, hogy hosszú távon a gyermek »célszerű befektetés«. Ha ezt az általunk javasolt reformlépést nem teszi meg a kormányzat és a parlament kellő időben, akkor a nyugdíjkérdés ciklusfüggő, politikafüggő, megoldatlan kérdés marad.

Visszatérve a férfiak 40 éves munkaviszony utáni nyugdíjazására: az egyének részéről nézve a kérdés jogos. Ráadásul a férfiak hamarabb halnak meg, mint a nők – vajon mi indokolná, hogy ők még kevesebb nyugdíjas­évet élvezhessenek? Persze ha a nagy egyenjogúsítás helyett a nőknél olyan szabályt hoztunk volna, hogy a 40 éves nyugdíjkorkedvezményt csak a legalább két gyermeket felnevelő édesanyák kapják meg, mert ez egyfajta kompenzáció lett volna számukra a gyereknevelés miatt kieső jövedelmekért, akkor támogatható lett volna a csak a nőkre fennálló kedvezmény. Így azonban érthető a kezdeményezés. Hogy a kassza borulásához vezet majd, ez csaknem bizonyos. Hiszen Spéder Zsolt szociológus éppen azt nyilatkozta a napokban, hogy elkerülhetetlennek látszik a nyugdíjkorhatár-emelés ahhoz, hogy hosszú távon finanszírozható legyen a tb. S akkor most mégis a kiadási oldalt növeljük még több ember esetleges nyugdíjba vonulásával? Nem kellene a nyugdíjtémában is egy alapos felvilágosító kommunikációsorozatot tartani, de valóban kiforrott álláspont alapján?

Ne várjuk, hogy  »mint a piac«, majd a társadalom kiforrja magából a jó megoldást. Itt makrogazdasági megfontolásokra, alapos gazdasági és szociológiai ismeretekre alapozott, szakmailag megvitatott javaslatokkal lehet csak kommunikálni kezdeni. Semmiképp nem az lenne a helyes, ha egyes szakértők a maguk elgondolásait minden komoly számítás és szakmai vita nélkül a közvélemény bombázására használnák fel. Ugyanakkor a komoly szakértői, testületi állásfoglalással alátámasztott civil javaslatokról érdemi megbeszélést kellene a kormányzatnak folytatnia.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BőröndÖdön
2015. augusztus 27. 15:47
Katika,kevesebb stadion és TAO,ja,és a 3000 milliárd segít...
puszika
2015. augusztus 27. 11:16
Kedves Katalin! Tudja az a legvisszataszítóbb a szakszervezetek viselkedésében, bár saját küldötteik állapítják meg a jelenlegi rendszer biztonságosságát/kb 2025-30 ig üzemeltethető/,közben olyan mértékben leamortizálódtak ,hogy ilyen akciókkal próbálják helyrepofozni a renomét. Ez szerintem aljasság és semmivel sem lesznek erősebbek.Ugyanis a költségvetés vagy elszáll,vagy más adókkal kell pótolni a nyugdíjkassza keletkező hiányát. És ráadásul ez a módszer hosszú távon nem is tartható!!
1514, 1848: PROTOBOLSI LÁZADÁSOK
2015. augusztus 27. 10:46
a tisztességes nyugdíj fontosabb mint a kibaszott korrupt versenysport meg pláne egy lopolimpia
Senye Péter
2015. augusztus 27. 10:33
Petőfi apja, a 'vén zászlótartó', 1848-ban 57 éves volt. Most nem mondanánk egy olyan idős embert vénnek. Növekszik élet- és munkaképes korunk. Ne áltassuk magunkat azzal, hogy a termelés is növekszik olyan mértékben, hogy ne legyen probléma nyugdíjas korú ellátásunk. Szembe kell néznünk azzal, hogy inkább növekedni fog a nyugdíjazás korhatára.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!