Fagyasztott mócsingból nemzeti jelkép?

2015. július 07. 11:47

A turulpörköltet indíthatjuk sűrű, nehéz szaftban, párolhatjuk kedvünkre, kortyolgathatunk főzés közben borocskát, és lelkünket egyszerre járhatja át a hagymaszag és Trianon fájdalma.

2015. július 07. 11:47
Vinkó József
Heti Válasz

„De eddig legalább a gulyás megvolt. Mint nemzeti jelkép. És taccsoláshoz még senki nem hasonlította. Ehhez várni kellett a flamand kreatívokra, akik szerint a külföldi már nem a Puszta-Paprika-Piroschka szentháromság romantikája, a Goulasch-Dinnerek és a Gipsy music vérpezsdítő hatása miatt jön Magyarországra, hanem a legénybúcsús-rókázós-piálós fesztiválozás miatt. A gulyás pedig tényleg nyomot hagy.


Nyilván ezért nem evett gulyást Budapesten a világhírű amerikai séf, Anthony Bourdain sem. Inkább kiment Rákospalotára a Pléh csárdába, amit az istenáldotta nép csak Bádog Gundelnek nevez, megkóstolta Bábel István méretes rántott húsát, és meggondolatlanul beleharapott a macskapöcse paprikába. Ez is életre szóló élmény volt, de legalább nem vomitus. Hasonlóképp védekezett a Travel Channel műsorvezetője, Andrew Zimmern is: inkább hagymás vért és szívpörköltet kért, nemzeti ételünket ő sem kockáztatta meg. Ami persze érthető is, ha a Balaton-parti vagy a belvárosi goulaschsuppékra gondolunk. Esetleg azokra a gulyáságyúkra, amiket fesztiválokon állítanak fel, és vödörszám hordják bele a krumplit meg a fagyasztott mócsingot. (Az Onyx étterem gulyáskölteményéről most ne essék szó, láthatóan kívül esik a flamand filmkészítők horizontján.)

Úgyhogy – ebben a kellemetlen helyzetben – új nemzeti étek megalkotását javaslom. Nem én találtam ki, hanem Krzysztof Varga, de hát ő nem szakács, hanem író. Ráadásul félig lengyel. Az étel neve: turulpörkölt. A gulyás körül amúgy is sok a zűrzavar. Nem világos például, mi a különbség a gulyásos hús, a gulyás és a gulyásleves között. Nem is szólva az ellentmondásról, miszerint nem a gulyást (azaz a marhapásztort) esszük, hanem a marhahúst. A turul jó nagy darab szárnyas, nemzeti jelképnek alkalmas, őshonos, a vidékfejlesztési miniszter hungarikumnak minősítheti. Készítésmódja is megfelel a magyar népléleknek (csak fő a levében), és megmarad a paprika-hagyma-disznózsír szentháromsága is. A turulpörköltet indíthatjuk sűrű, nehéz szaftban, párolhatjuk kedvünkre, kortyolgathatunk főzés közben borocskát, és lelkünket egyszerre járhatja át a hagymaszag és Trianon fájdalma.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bolond Istók
2015. július 09. 10:54
Nézzük csak, - ha már nemzeti jelkép - fitymából milyen ételt is lehetne készíteni. Mondjuk rizottót,... de csakis szombatonként. A gyermekfityma apró bőrdarab, (ezért sok kell belőle) lemetszése után vannak rabbik akik szájukkal szívják el a kibuggyanó vért. A fitymás-rizottót legjobb friss, de ha nincs más akkor fagyasztott fitymából is lehet készíteni. (Az igazán ínyencek, és erőteljes, izgalmas ízek kedvelői megbolondíthatják egy kis füstölt fitymával is.) A fitymás-rizottó elkészítésmódja megfelel a zsidó népléleknek. Jó szárazra kell készíteni, hogy nehezen csússzon, hozzá több napos szikkadt maceszt kell majszolni, hogy evése közben ajvékolhassunk, hogy ez a rizottó, és már a macesz is a nehezen csúszásával üldöz minket, siránkozzunk, jajgassunk, hogy: ez a bűnös fitymás-rizottó és már a macesz is náci, antiszemita... a holokauszt velünk él.
kulalak
2015. július 07. 23:32
Igaza van. "országmarketing" kell, szerintem lesz is. De ehhez idő is kell (az pedig pénz), programok már vannak. Majd csomagolás is lesz. Gyanítom, ha mi csinálnánk ilyet a hollandokról, hasonlóan ordenáréra sikerülne. Evvan.
Sulammit
2015. július 07. 20:22
Te magyar és keresztény gyűlölő senkiházi! Húsz évvel ezelőtt egy TV műsorban "megjósoltad", hogy húsz év múlva nem lesz kereszténység. Most a turullal packázol. Undorító fajankó vagy!
murcielago
2015. július 07. 18:33
A félig magyar származású Krzysztof Varga Turulpörkölt c. művének előszavában azt olvashatjuk, hogy a könyv elsősorban lengyel olvasóknak íródott azzal a nem titkolt céllal, hogy szembesítse őket idealizált és idejétmúlt magyarság-képükkel. Dekonstruálja a Magyarország-imázs szimbólumait, és egy merőben más Magyarország-képre hívja fel a figyelmet. Félreteszi a „Polak, Węgier dwa bratanki” jelmondattal fémjelzett tradicionális lengyel–magyar barátságot. „A turul, mely a sas és a liba furcsa kereszteződése, a magyar álmodozásokat és komplexusokat is megszemélyesíti.”- írja a nemzeti mítoszromboló, akit még a kortárs recenzens is (némileg becsomagolva ugyan, de) „túl kritikus”-nak, „egyoldalúnak” minősít. Hát, lehet ümnnepelni a Mndíneren…(vagy tényleg nem ebben a kánikulában kellett volna ezt szerkesztő urak...) http://www.jelenkor.net/archivum/cikk/2975/az-identitas-motivumai-krzysztof-varga-magyar-temaju-irasaiban
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!