Hidroplán koncesszió Magyarországon

2015. június 29. 11:29

A gróf elintézte a miniszternél a vonalengedélyek kiterjesztését a Duna magyarországi szakaszára, a Budapest–Balaton útvonalra, balatoni helységek közötti forgalomra.

2015. június 29. 11:29
Varga Sándor
Repülni Jó

„Több mint kilencven éve a hidroplán koncesszió és Gróf Jankovich-Bésán Endre, a koncesszió engedélyese teremtette meg az utasszállító hidroplánrepülést Magyarországon. Ma a nemzetközi Duna napon erre a történelmi pillanatra emlékezünk.


Budapesten az akkori Ferencz József, ma Szabadság híd budai hídfőjének jobb oldalán, a felső rakparton a mellvédben egy kissé már megkopott márványtábla a következő szöveggel emlékezik: »1923 és 1926 között ezen a helyen állt az AEROEXPRESS Rt. légiforgalmi társaság hidroplán állomása. Innen indultak a Bécsbe és a Balatonra közlekedő járatok. A vállalat leghíresebb pilótája Endresz György, a későbbi óceánátrepülő volt.« (...)

1923 elején nem sikerült megkötni a szomszédos államokkal a légügyi egyezményeket, Béccsel is csak később, viszont a gépek megérkeztek, a légitársaság működését meg kellett kezdeni. A gróf elintézte a miniszternél a vonalengedélyek kiterjesztését a Duna magyarországi szakaszára, a Budapest–Balaton útvonalra, balatoni helységek közötti forgalomra, menetrend szerinti, alkalmi és sétarepülésekre. Bandi gróf igazi nagyúrként és a Balatoni Yacht Club elnökeként a hidroplánrepülést a balatoni társasági élet vonzó elemévé tette.

A koncesszió segítségével a szükségből lett tehát inkább hidroplán-légitársaság az Aeroexpressz, mert a gépek kétéltűek voltak, a piaci lehetőségek miatt elsősorban vízi úszótalpakkal felszerelve üzemeltethették őket.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2015. június 29. 15:47
Nem biztos, hogy mindenből érdemes "szociális kérdést" csinálni. Olykor a saját történelmünkből is lehetne tanulni!
Magyar olimpia? Köszönjük, NEM!
2015. június 29. 12:29
A nép meg csak nézhette a felvágós hóbortos divatmajom grófokat.
wartog
2015. június 29. 12:18
Talán ma is lehetne létjogosultsága ilyesminek. Budapest-Bécsnek sztem mindenképp.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!