Apám kertje

2015. június 18. 08:37

80 éves most apám. Hajnalban kel, kimegy, tesz-vesz, kapálgat, este locsol, csinálja, amit kell. A meleg nem zavarja, az eső se nagyon. Örül, ha vége a télnek, mert télen unatkozik.

2015. június 18. 08:37
Gazda Albert
Cink

„Mikor gyermek voltam, szerettem is a kertet, meg nem is. Most, hogy elég régóta nem vagyok már gyermek, inkább csak szeretem. Úgyhogy írok róla egy posztot. Apám kertjéről konkrétan.

(...)

Hogy miért szerettem azt a kertet? Csomó dologért. Például szép volt és árnyas, mikor már jó idő volt, le lehetett vinni az alumíniumvázas-széthajtogatós nyugágyat, rá lehetett telepedni a nagy diófa alatt, és olvasni: megvan a kép a fejemben, amint fogyasztom így Az elveszett cirkálót. Mikor viszont még nem volt annyira jó idő, de már elolvadt a hó, és kezdett nem süppedni a föld, akkor volt pár nap, hogy focizni vagy fejelgetni is lehetett. Kapukról nem kellett külön gondoskodni, optimálisan helyezkedtek el a fák az egyik sarkában. Ezt nem csinálhattuk sokáig, mert mikor már szépen kitavaszodott, akkor nem volt szabad letaposni a füvet.

Annak is megvolt a szerepe, nem nyírta apám, hanem kaszálta, hogy széna legyen belőle a nyulaknak. A tavasz rengeteg krókusszal indult a kertben, ezeket ott kökörcsinnek nevezik. Később jött az újhagyma, a retek, a többi – a legmenőbb szendvics: vajaskenyér retekkarikákkal és hagymaszárdarabkákkal –, még később a gyümölcsök, amikről volt már szó. Érdekes, hogy ahogy így nőttem-nődögéltem, úgy haladtam az édesektől a savanykásabbak felé, és mire nagykamasz lettem, már a meggy, a som és a ribizli volt a kedvencem. Meg a friss dió, amely belének még így le kellett szedegetni a héját, és akkor elképesztően klassz volt.

Hogy miért nem szerettem azt a kertet? Hát mert néha dolgozni kellett benne, és én lusta voltam. A ribizli- vagy a szilvaszedés egész napos program volt, és olyankor már nem tűnt izgalmasnak a gyümölcs. A száradó szénát éjszakára boglyába rakni, reggel pedig, ha nem esett, ismét szétteríteni, na azt viszont szívesen csináltam, már a csodás illata miatt is.

Ha én lusta is voltam néha, akkor ezt apámról nem lehetett elmondani. Neki nem volt ideje megtanulni lustának lenni. Vagy nem volt alkalmas rá. Apám egészen kiskorában félárva lett, a nagymamám fiatalon meghalt, és tízéves sem volt apám, amikor az apját is elvesztette. A nagyapámat a szovjet komcsik vitték el, a helybéli spiclik közreműködésével – ugyanúgy, mint a többi magyar férfit mindet, válogatás nélkül, 18 évesektől 50 évesekig –, bevagonírozták, útnak indították Szibéria felé. De oda már nem érkezett meg, útközben meghalt. Nem tudni pontosan, hol és mikor, talán már a szolyvai gyűjtőtáborban, talán valamivel később.

(...)

A szüleim 2000-ben települtek át Magyarországra. A nyugdíjuk semmire sem volt elég ott, anyámnak akkor már iszonyúan fájt a lába – tönkrementek az ízületei a konzerv-, majd később a kenyérgyárban –, nem bírt felmenni a lépcsőn, meg kellett műteni, és hát én is hiányoztam, plusz az unokák is. Az ingatlannak akkor épp nem volt semmi értéke – jó öt évvel később, a fellendülés idején tízszer annyit kaphattak volna érte dollárban –, a tisztes megtakarításaikat pedig, amiből az eredeti tervek szerint lakást vehettem volna Ungváron, az utolsó kopejkáig elvitte a 90-es évek elejének rohadék hiperinflációja, na és mivel nekem sem volt se lakásom, se pénzem, hogy segíthessek, így csak egy kicsi és lepukkant házat vehettek Kabán, tőlünk távol, de a szoboszlói rokonokhoz legalább közel. És nagy kerttel szerencsére.

A régi ház és a szép kert ott maradt, és így került apám és anyám a hegyek alatti hűvös kisvárosból a forró és hátborzongatóan lapos Alföldre. A kertben nem volt szinte semmi, csak gaz, dudva, muhar és – honnét, honnét nem – rengeteg csiga.

(...)

Aztán apám munkához látott – anyámat megműtötték, jobban lett, de a kapálást-gyomlálást nyilván nem kezdhette újra –, és apránként minden megváltozott. A haldokló szőlő új életre kelt, az udvarba fű került, a kertbe veteményes és gyümölcsfák. A cseresznyefának külön története van, a lányom ültetette a magot a földbe, a kút mellé, és az lett belőle, amit láttok.

80 éves most apám. Hajnalban kel, kimegy, tesz-vesz, kapálgat, este locsol, csinálja, amit kell. A meleg nem zavarja, az eső se nagyon. Örül, ha vége a télnek, mert télen unatkozik. Akkor tényleg nincs más, mint haverozni a szomszédokkal, vasárnap templomba menni – nagy szerencse, hogy Kaba is református falu város –, este megnézni a Barátok köztöt, fel-felidézni valaha volt dolgokat, szunyókálni, amennyit lehet. A tavasz és a nyár más, és más az ősz is. Sokkal jobb.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
OHM
2015. június 18. 17:10
és közben rád gondol, te buzibérenc-zsidócsahos.
atila68
2015. június 18. 13:27
Albert megvilágosodott. Jobb későn mint soha. Remélem az alkoholizmusával is megbirkózik valahogy miután átveszi a kapanyelet édesapjától, és visszavonul a közéleti véleményírástól. Riszpekt!
brekker
2015. június 18. 12:29
"Hogy miért nem szerettem azt a kertet? Hát mert néha dolgozni kellett benne, és én lusta voltam." :)
Quet
2015. június 18. 10:36
Még egy dolog eszembe jutott. Imádom a japánkertet, és az angol kerteket. Sajnos ezekhez mind savanyú talaj kellene, ami nincs itthon. Nem is ezt akartam írni, hanem azt, hogy amikor Hegyeshalom-hoz érünk, teljesen látható, tábla nélkül is, hogy mikor értünk Magyarországra vissza Ausztriából Gazos, elhanyagolt útszéle, kiszáradt növényzet. :(
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!