A fejőstehén közbeszól Orbán Viktor őszinte sajnálatára

2015. május 21. 14:17

A miniszterelnök érezhetően nagyon sokat vár propagandakampányától, egyre emeli a tétet, ezért is jött neki rosszkor a brüsszeli ajánlat.

2015. május 21. 14:17
Zádori Zsolt
hvg.hu

Ám a brüsszeli ajánlattal több baja is van a saját gondjai elől menekülő kormányfőnek, és ezért sem mondhat rá igent. Az egyik legfontosabb ezek közül politikájának a szíve közepét érinti. Az érdekegyesítésre, kompromisszumokra és szerződésekre épülő közösségi megoldásokat Orbán egyre inkább csak nyűgnek, az uniót pedig ma már biztosan nem értékközösségnek, hanem csupán fejőstehénnek tekinti. Csakis a pénzügyi támogatására tart igényt, ám bármiféle közösségi normát illetéktelen beavatkozásként azonosít, amely az ország, pontosabban az ő szuverenitását csorbítja. Ilyen értelemben azt is elvárja a fejős tehéntől, tűrje némán, ha alkalom úgy hozza, kéjjel oldalba rúgják vagy hozzávágják a fejőszéket.

Ugyan Orbán látszólag az unió föderális átszervezésének az ellentáborába pozícionálja magát és országát, így színleg megmarad a legitim európai viták keretei között, voltaképpen azonban az unió lényegét, a közösségi politikát veti el. Ezt mutatta keddi szereplése az Európai Parlamentben is, ahova azzal a céllal érkezett, hogy megmagyarázza, miért helyes napirenden tartani a halálbüntetés kérdését, ha egyébként azt a kormánynak nincsen szándéka visszaállítani; illetve azt, miért nincsen semmi köze az uniónak a »nemzeti konzultációhoz«, ehhez a központilag vezérelt idegenellenes kampányhoz, amely a migránsok mellett az unió ellen is uszít.

A miniszterelnök érezhetően nagyon sokat vár propagandakampányától, egyre emeli a tétet, ezért is jött neki rosszkor a brüsszeli ajánlat. De még az is lehet, hogy szorult helyzetét gyakorlott hazárdőrként megpróbálja a saját javára fordítani. Nem véletlen, hogy Strasbourgba menet hétfőn még beiktatott egy debreceni kitérőt, ahol általános elképedésre megígérte, nem fejleszteni fogják a menekülttábort, amire egyébként uniós pénzt kaptunk, hanem be fogják zárni az általa »bevándorlók táborának« titulált nyitott befogadó állomást. Úgy hírlik, a miniszterelnök szavai még a menekültügyi apparátust is meglepték, és zavarukban igyekeztek úgy értelmezni a kijelentést, hogy Orbán Viktor minden bizonnyal a nyitott tábor zárttá minősítésére gondolhatott, hiszen egy ideje már arról beszél, hogy a menedékkérőket (»megélhetési bevándorlókat«) be kell zárni. Tehát a kormányfőt félreértették, mert ő nem a tábort, hanem a táborlakókat lakatolná le. Egészen e hétig mindkettőt embertelen, esztelen és megvalósíthatatlan ötletnek tekinthettük. Most már helyes lesz a harmadik jelzőt elfelejteni.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gregoripehh
2015. május 21. 18:53
Itt nem csak Brüsszelről van szó. Minden EUs adófizető joggal háborodik föl, ha az ő pénzéből egy ilyen primitív élősködő kötekedő nagypofájú bandát tartanak el. A magyarok elleni hangulat már a gyűlölet felé megy. Végeredményben semmit sem ad az EU-nak, szívja a pénzt és még paraszt módon kötekedik is. Míg a 90-es években kifelyezetten pozitív szerepe volt, mára teljesen lezüllött az ország morálisan. Gazdaságilag pedig mindíg ráfizetés volt az EU-nak. Referendumot kell tartani és ki kell lépni. Mielőtt kirúgnak.
hátakkor
2015. május 21. 18:38
"nincsen semmi köze az uniónak a »nemzeti konzultációhoz«, ehhez a központilag vezérelt idegenellenes kampányhoz, amely a migránsok mellett az unió ellen is uszít. " uszítani az ilyen hávégések uszítanak.
pkarcsi
2015. május 21. 18:34
Egy ilyen kibaszott rasszista honlap fogja be a pofáját,ne idegesitse förmevény irásaival a rendesebb nagyátlagot. Ilyen irásokat cimezzétek a libsi oldalnak,meg az alja atv csűrhe hiveinek.Elüthetne benneteket egy nagy vörösbunkó.
1120
2015. május 21. 17:26
Szép vagy, mint egy traktor...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!