Miért nem kell a kézműves borhoz fajélesztő?

2015. április 09. 10:07

Ha a szőlőben minden rendben van, durva permetszerekkel nem gyilkolták le a termőhely élesztőflóráját, akkor az erjedés végbe fog menni.

2015. április 09. 10:07
Kovács Antal
Pinceáron-hírlevél

„Miért használja mégis a borászok legalább 90-95%-a? Az öt estés előadássorozatunk 3. alkalmán erről beszéltünk a legtöbbet, de szót ejtettünk arról is, hogy ha már használják, akkor mit is tesznek valójában? Mert fajélesztő márpedig nem kell.

Kiváló minőségű szőlő kell, és egyszerűen csak hagyni kell, hogy a dolgok elrendeződjenek, ahogyan elrendeltettek. Az élesztőket ugyanis a szőlő hozza magával, ezek adják meg a szőlő identitását. Egyébként nem beszélhetnénk 1000 éves borkultúráról itt a Kárpát-medencében, ha ez a dolog nem működne.

Ha a szőlőben minden rendben van, durva permetszerekkel nem gyilkolták le a termőhely élesztőflóráját, akkor az erjedés végbe fog menni, és egy természetes nedű lesz a végeredmény. Hagyni kell, és működik! Ez ilyen egyszerű!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Autofocus
2017. február 21. 19:24
Mondjuk azért egy zárójeles megjegyzésben ők is rehabilitálják a fajélesztőt, mondván, több tízezres tételeket a spontán erjedésre nem bízhat egy borkombinát. Ezzel egytt nincs itt semmi ellentmondás, és felesleges bármelyiket is a másik fölé helyezni, mert almát a villamossal hasonlítanánk össze. A fajélesztős, minőségi tömegborok lényege pont a bevezetett márka, az a magabiztosság, hogy a fogyasztó minden évben ugyanazt az általa kedvelt íz és illatvilágot vehesse le a polcról, évjárati, termőhelyi ingadozások nélkül. Olyan mint egy kiszámítható popsláger, tudod mit kapsz de azt megkapod biztosan, és akárhányszor meghallgathatod. A kézműves borászat pedig az egyszeriről, az esetlegesről, a terroirról, az évjáratról szól, olyan mint egy koncert ahol angyalszárnyak suhantak el: aki ott volt annak életre szóló élmény, de megismételhetetlen, és aki kimaradt az lemaradt.
RAMBO
2015. április 16. 17:22
:DDDDDDDDDDDDDD A bor élesztőkultúrájának 90%-a a pincéből, a borászati eszközökről származik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!