Vállalkozni kiskapuzás nélkül? Hülye vagy?

2015. április 09. 16:56

Zsolt és Éva megpróbálta. Másfél évig voltak vállalkozók Magyarországon. Matekoztak, matekoztak, és azt látták: ilyen kicsiben, ahogy ők csinálják, nem lehet úgy kihozni a dolgot, hogy tartósan és mindig pluszban legyenek.

2015. április 09. 16:56
Joób Sándor
Index

„Zsolt és Éva megpróbálta. Másfél évig voltak vállalkozók Magyarországon: belekezdtek egy street food vállalkozásba, aztán hagyták a francba az egészet. Ők is olvasták a vállalkozásbarát szólamokat, de csak fenyegetőző NAV-ellenőrökkel, kárörvendő és tutyimutyi hivatalnokokkal, szörnyű bürokráciával és az élhetetlen adórendszerrel találkoztak. Most itt ülünk, és arról beszélünk, miért történt mindez. Ők hibáztak-e el valamit, vagy ez az ország olyan, hogy aki itt vállalkozásba kezd, az ne sok jóra számítson. Könnyen lehet, hogy Zsolt és Éva tényleg nem való vállalkozónak. Ők ugyanis becsületesen akarták csinálni. Csalás nélkül. Nem ment.

Éva a húszas, Zsolt a harmincas éveiben jár. Éva gyerekekkel foglalkozik, Zsolt 12 éve egy multinacionális cég középvezetője. Gyereket szeretnének. Zsolt fizetése öt éve nem emelkedett, de így sem keres rosszul: havonta 280 ezret visz haza, Éva 120 körül keres. Úgy látták, ennyi pénzből meg lehet élni, néha el lehet menni moziba vagy nyaralni, kicsit félre lehet tenni, de egyről a kettőre jutni nehéz. Eldöntötték, nem hitelt vesznek fel, hanem vállalkozásba kezdenek, egyelőre a munka mellett. (...)

Matekoztak, matekoztak, és azt látták: ilyen kicsiben, ahogy ők csinálják, nem lehet úgy kihozni a dolgot, hogy tartósan és mindig pluszban legyenek. Úgy érzik, a legnagyobb hibát ott követték el, hogy nem voltak hajlandóak csalni. Még a könyvelőjük is kinevette őket, mondván, az egész adórendszer olyan, hogy bele van kalkulálva a csalás: nem kell mindent beütni a gépbe, lehet játszani az alkalmazottakkal, lehet zsebbe fizetni, papíron kevesebb munkaidőt kimutatni, lehet rosszabb alapanyagot venni, és lehet három-négy napig eladni ugyanazt az ételt.

Ezt ők nem akarták. Zsolt és Éva másfél év alatt felépített egy kisvállalkozást. Több mint 10 millió forint befektetéssel, ami két ember legális és tisztességes fizetésért való alkalmazása, a saját ingyenmunkájuk mellett végül legálisan havi 50-100 ezer forint hasznot hozott. Ha jobban odafigyelnek, és kicsiben csalnak, ez akár fölmehetett volna havi 300 ezerre is. A boltba belefeccölt családi kölcsönt így is több év alatt tudták volna visszafizetni.

Zsoltnak és Évának ez nem érte meg. A boltot idén eladták. Jól szálltak ki. Csak néhány milliót buktak rajta. Most külföldre készülnek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 103 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
DFK
2015. április 10. 11:49
Az tény, hogy teljesen fehéren vinni egy vállalkozást szinte lehetetlen. De elolvasva a teljes cikket az is kiderül, hogy ehhez a 2 próbálkozó részéről hozzá nem értés is párosult. nem számolták ki, mit lehet kitermelni; láthatóan a működési költséget sem sikerült. Addig nemigen szabad alkalmazotatt felvenni, amíg annak a bérét nem tudod kitermelni; bizony neked kell odaállni és mindent neked kell csinálni, ha kell 3 embernyi munkát naponta. Egy lakás áráért vettek egy csomó használt éttermi felszerelést, amit részben le kellett cserélni, mert a helyet nem vették meg, azt bérelni kellett. Hibás döntés volt. Elfelejtették az ÁFÁt befizetni; na ilyet nem lehet csinálni.
BőröndÖdön
2015. április 10. 09:44
Ma,Magyarországon tisztességesen nem lehet vállalkozni...
atila68
2015. április 10. 08:12
Mi az a street food?
kulalak
2015. április 10. 00:06
"de az üzlethelyiséget továbbra is bérelni kellett a tulajdonostól" Na, ő valszeg jól járt. Azért a zsurnalisztának is van ám felelőssége mikor ilyen felhanggal szívszorító történeteket tálal. Továbbra is drukkolok (és segítek) a sikeres magyar vállalkozóknak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!